В Силистра за първи път бе отпразнуван празникът Събор на Доростолските мъченици

19:59, 10 юли 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Днес епархийската ни църква ликува, днес нейното изпълнение ликува, защото Бог ни ощастливи с два празника: първо – сред нас е Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, съпроводен от членове на Св. Синод и високи гости от Поместните православни църкви, дошли да споделят с нас голямата ни радост и второ – днес, третия неделен ден след Петдесетница, за първи път, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, отпразнувахме тържествено първата обща служба на Доростолските св. мъченици".

С тези думи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, домакин на тържеството, се обърна към многобройното духовенство и множеството християни, изпълнили до краен предел храма и цялото околохрамово пространство, за да прославят заедно с едно сърце и една уста всички знайни и незнайни мъченици, които с кръвта си са осветили тази древна земя. Икона, изобразяваща 21 Доростолски мъченици беше осветена в деня на празника, съобщи Светият Синод.

Заедно с патриарх Неофит в празничния за епархията, и за цялата Църква ден съслужиха 16 архиереи, 7 архимандрити, десетки свещеници и 5 дякони от цяла България, Русия, Румъния, Гърция, Кипър, Украйна и Молдова.

В храма, за да споделят празника, бяха дошли и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и г-н Стоян Бонев, които приветстваха Светейшия патриарх Неофит и изразиха от името на съгражданите си радостта и задоволството си, че занапред ще имат този нов празник в църковния календар, в който ще се отправят молитви и прослава към светиите, приели мъченическа смърт по тези земи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама