Безпрецедентен интерес към „Музейко“ в Деня на отворените врати (снимки)

18:33, 10 юли 16 / Политика 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опашки от желаещи да посетят най-големия детски научен център в Източна Европа „Музейко“ се извиха още от 9.00 ч. тази сутрин. Причината за интереса на гостите да посетят научния център е обявеният „вход свободен“.



„Въпреки че отваряме в 10.00, още от 9.00 ч. вече е имаше хора, които чакали. Така беше и през целия ден, като пред входа на „Музейко“ имаше средно между 100 и 150 души“.



Това каза пред СофияTopnovini.bg директорът на детския център Бистра Кирова. По думите ѝ днес посетителите са били около 2000 души при средна посещаемост между 100 и 1000 човека. Най-силният ден за „Музейко“ до момента е отчел около 1300 гости.



По думите на Кирова за всички чакащи е била осигурена вода, като организаторите са се опитали максимално да улеснят чакането. В същото време хората са останали спокойни и са проявили разбиране.



Според наблюденията на директора най-краткият възможен престой в „Музейко“ е 1 час, а оптималният е около 3 ч.



„Някои прекарват и по повече време“, обясни тя и допълни, че са били осигурени специални гривни, с които се е влизало в детския научен център.



По този начин гостите са имали възможност да напуснат обекта, за да се разходят навън и след това отново да се върнат.



Тепърва предстои да стане ясно дали ще има и други „Дни на отворени врати“ в „Музейко“. Ръководството на научния център обмисля и по-нестандартни и специални дни в летния период до първия учебен ден.  



Всички желаещи имаха възможност да посетят трите етажа на центъра, като всеки е посветен на различни науки. Подземният етаж представя науките, свързани с миналото.



Визуализацията става чрез изложбите Подземните тайнства и Скалите (геология), Древните гиганти (палеонтология) и Вълнуващите истории (археология).

Първият етаж в "Музейко" разкрива света, в който живеем, както и връзката му с природата. Изложбата “Изследвай своя свят: град” е създадена за всички бъдещи архитекти, инженери и строители, а с изложбата “Изследвай своя свят: природа” "Музейко" споделя всичко, което знае за растенията и животните.

  На третия етаж, под зеления покрив и стената за катерене, се намират изложбите “Кой създава бъдещето: Земя” и “Кой създава бъдещето: Космос”, а всички, които не могат да спрат да гледат към звездите ще могат да го направят в обособен планетариум.

  За посетители на възраст до 4 години имаше специално обособена зала, където най-младите изследователи опознаваха собствения си сетивен свят във връзката му със света на големите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама