Пловдивското кино "Космос" още чака възкресението си

18:11, 10 юли 16 / Култура 25 905 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Павилионите, които затлачват пространството пред бившето кино "Космос" ("Комсомол") в Пловдив, продължават да си стоят, независимо че собствениците са получили покани от Общината да ги премахнат.



Едва ли някой пловдивчанин, който е в течение на многогодишната сага около емблематичната сграда в центъра на Града под тепетата, се учудва от този факт. Неугледните постройки, вдигнати върху реституиран имот на фамилията Дякови, са там от години. В една от тях се помещава и кантората на адвокат Дяко Дяков, поне така гласи надписът на стъклената фасада.



До миналата година там имаше и заведение, приличащо по-скоро на колиба, което Общината все пак успя да премахне и частично да разчисти пространството. Павилионите на Дякови също трябва да се демонтират, тъй като мястото пред бившето кино "Космос" трябва да се оформи като публично пространство с обществено предназначение.

По силата на нов регулационен план се променя част от улица "Гладстон", от пресечката с ул. "Преслав" в посока бул. "Руски". Идеята е пред сградата на бившето кино, както и пред галерията на Дружеството на пловдивските художници и пред Дома на културата, да се оформят отворени градски пространства.

Дори и след премахването на павилионите обаче мястото остава частна собственост и Община Пловдив ще трябва да брои пари за отчуждаването му. Прогнозните цифри за отчуждителната процедура са около 200 хиляди лева.



Припомняме, че изоставената на разрухата в продължение на повече от десетилетие сграда на кино "Космос" в Пловдив бе извадена от забравата преди няколко години. Зданието бе спасено благодарение на будни пловдивчани, които се противопоставиха на бизнес апетити за превръщане на мястото в многоетажен паркинг, след като Общината бе решила, че там няма смисъл от културна институция. Под натиска на общественото мнение и след множество протестни акции обаче местната власт все пак склони да запази сградата като място за култура.

Впоследствие киното, превърнато в бунище, бе изчистено, макар че уникалната зрителна зала все още не е възстановена. Тя разполага с 900 места и амфитеатрално разположение на седалките и през 70-те и 80-те години на ХХ век бе най-модерната кино зала в града.

Киното, наречено "Комсомол", а по-късно "Космос", е проектирано от архитектите Любомир Шинков и Любомир Бонев и е завършено през 1964 година. Тя се отличава с пропорционалните си обеми и хармонични фактури, а витата стълба от фоайето към второто ниво, както и нагънатата "оригами" фасада от едната му страна, са запечатани в съзнанието на всеки пловдивчанин.



Забележителната за времето си конструкция на залата осигурява и досега най-голямото закрито амфитеатрално пространство в Пловдив, така необходимо в контекста на Европейска столица на културата през 2019. Зданието има характерния за 60-те години архитектурен образ, носител е на много технически нововъведения за времето си и една от малкото сгради в Пловдив със запазена архитектура от времето на модернизма.

През 2013 г. кино "Космос" бе включено в проекта на фондация "Отворени изкуства" "Алтернативна карта на Пловдив" в маршрута за емблематичните сгради от соцнаследството в града.



В десетото издание на Нощ/Пловдив, през 2014 г. киното е акцент в специалната юбилейна програма "Тъмната страна на Нощта" курирана от екипа на фондация "Изкуство - Дела и Документи". Тогава проекти в киното имат Рада Букова, шведският артист Карл Палм и американският артист Крейг Хевънс. В откриващата първа вечер на фестивала по предложение на "Отворени изкуства" американското посолство в България организира малък прием в киното, а през двете вечери на Нощта хиляди граждани и гости на града преминават през локацията.



Кино "Космос" бе част от мащабен проект в Нощта и през 2015 г., когато група калифорнийски съвременни артисти - Майк Буше, Джейсън Меткалф, Стърлинг Руби, Макс Хупър Шнайдер и Джен Уест, с куратор Арон Мълтън, използваха пространството за прожекция на видеа на известната съвременна артистка Джен Уест. Същата година френският артист Максим Бондю започна проучване на киното и първи стъпки в реализацията на артистичния проект "Цветът на Космоса.

Сдружението с нестопанска цел (СНЦ) "Колектив Кино Космос" пък очаква одобрение от Община Пловдив на разработената стратегия за развитие на сградата на бившето кино като "Културен Космос"- платформа за култура и общество. "Стратегията е изготвена на базата на събирани мнения и отзиви през изминалите 4 години. Отговорите се структурирани и оформени, а бизнеспланът беше изготвен за близо 6 месеца. Отделно работиха и високопоставени консултанти. През годините сме работили с професионалисти, на много високо ниво, които са спонсорирали каузата с труда си. Просто защото хората имат желание да се случи нещо с бившето кино "Космос", коментира шефът на СНЦ арх. Христо Гинев.



В концепцията са описани и начините, по които ще се намери финансиране за стартиране на основните дейности в сградата. Съвместно с Камарата на архитектите в България (КАБ) - регионална колегия Пловдив, бяха привлечени фирми, спонсорирали с близо 60 хиляди лева инициативата под формата на дарени материали, труд и експертиза. Идеята на колектива е и да се работи с Фондация "Пловдив 2019" и партньори от страната и Европа, които финансират културно съдържание и граждански инициативи.



Кино Космос също така е част от проекта 4get на "Отворени изкуства", създаден във връзка с Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г.". Той е част от официалната програма Общинската фондация "Пловдив 2019 и обединява 4 емблематична сграда в Пловдив, части от архитектурното наслество на социализма - кино "Космос", зала "Лотос", Универсалния магазин "Евмолпия" и Братската могила. Всяка от сградите има определена роля в рамките на проекта: кино "Космос" - административен център и място за кино и видео арт, зала "Лотос" - място за дебати, презентации и разговори, "Евмолпия" - зала за изложби, Братската могила - място за изкуство в публичното пространство. Изпълнението на проекта се предвижда в периода 2018-2019 г.



Дотогава обаче сградата и пространството пред нея трябва да бъдат преобразени. По кино залата има още много работа, покривът се нуждае от основен ремонт, целият салон също трябва да се реновира. Площадното петно пред киното трябва да претърпи цялостна промяна, след като бъдат премахнати павилионите и се отвори достатъчно място за приобщаването му към градската среда. Кино "Космос" очаква своето възкресение от разрухата, което ще стане възможно с общите усилия на пловдивчани, милеещи за своя град и за бъдещето му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама