Приложничка запечатва духа на морето в топено стъкло

14:23, 10 юли 16 / Култура 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една много лятна изложба ще зарадва с морско настроение и елегантни форми варненските ценители на добрия вкус. Бързо добилата популярност приложна художничка Диана Раданова открива днес своя голяма самостоятелна изложба под мотото „Море на времето“.

Темата на колекцията значи много за Диана, чиято фамилия е свързана с морето и има традиции в преживяването на срещата с него като летен празник на природата. Годините приключения с каравана по тайните запазени кътчета на нашето Черноморие, приятелските сбирки на дюните и сутрешното плуване като начин на живот през сезона са малка част от обживяването на морето за големия род на приложничката.Това е осма поред изложба на Диана, но за нея тя е много специална заради юбилея, който посреща в деня на откриването й.

Диана Раданова е родена на 10 юли 1966 г. във Варна. Завършва Първа езикова гимназия с немски език, а след това икономика и управление на търговията в Икономическия университет във Варна. Към художественото топено стъкло се насочва в последните 5 години. В тънкостите на  фюзинг технологията я посвещава големият български маестро на стъклото проф. Данаил Николов. Обучението при него променя живота й и я превръща в активно работещ професионален приложен артист.

„С тази изложба казвам на всички приятели – да, моята любов към стъклото не дойде рано, но пък ме завладя изцяло и вярвам, че е завинаги. Топеното стъкло – фюзинг технологията – ме предизвиква постоянно да експериментирам с нови техники, да опитвам различни начини, по които изразявам идеите си, да хвърлям отново и отново стъклените късове в пещта, докато не се случи магията на претопяването – не само във физическото състояние на стъклото, а и в замисъла. Защото огънят винаги има собствен план как да развие моите идеи“, споделя приложничката.

За тази изложба Диана Раданова е разработила няколко цикъла, развити в предмети за интериорен декор и накити. "Морски фантазии" например включва ажурна рамка за огледало, кръгъл и правоъгълен часовник, ажурно правоъгълно плато, аплик.

„Нарекох изложбата „Море на времето“, защото в нея събрах голяма част от последното ми увлечение в топеното стъкло – часовниците – споделя Диана. - За мен часовниците винаги отброяват часовете до завръщането на съпруга ми от плаване, затова темата ме вълнува много и реших да я развия в цветовете на морето.“ Например "Морски пъзел" е комплект от квадратен часовник и квадратна дълбока купа. Любимите топени бутилки на Диана сега също са се преобразили в часовници в синьо-бели и синьо-червени меланжи.

В експозицията има и множество накити, в които светлината си играе с прозрачния материал. Основната тоналност е синя, но има и други ярки цветни акценти, разработени са в различни комбинации от колиета, пръстени, обици, ръчни часовници, гривни, шноли, гребени. Познавачите на техниката ще открият с радост и комплекти с вградени милефиори и стъкло дихроик.

Паното "Морско дъно", показва една нова посока за авторката – мащабни интериорни формати. То е сегмент от стъклена преградна стена за зала с аквариуми в крайградска вила.

Друга нова посока е експериментирането с фотографски техники, което откриваме в цикъла "Стара Варна". Копия на архивни снимки на Варна от периода 1894-1938 г. са претворени в стъкло с технология за прехвърляне на черно-бяла снимка върху стъклено пано. Те прекрасно предават духа на епохата с тонирането си в цвят сепия. 

Откриването на изложбата „Море на времето“ е довечера от 18,30 ч. в галерия „Юка“. Експозицията ще остане там до 10 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама