Минчо и Николай Минчеви свирят в памет на Емил Чакъров

11:34, 10 юли 16 / Култура 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проф. Минчо Минчев и синът му Николай Минчев ще свирят за първи път в аулата на Икономическия университет във Варна утре. Рециталът на цигулковото дуо е в памет на знаменития български диригент Емил Чакъров, ученик и асистент на легендата Херберт фон Караян.

Програмата включва произведения от Жан Мари Льоклер, Луи Шпор, Волфганг Амадеус Моцарт и Хендел-Халворсен. Поводът е 25-годишнината от смъртта на Емил Чакъров. И това е не просто преклонение пред паметта на един от най-ярките ни диригенти, напуснали живота в своя разцвет. Минчо Минчев и Емил Чакъров са били изключителен музикален тандем и близки приятели. Неслучайно проф. Минчев е първият носител на учредената през 2011 г. в Бургас, родния град на диригента, награда „Емил Чакъров“.

Виртуозното изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на петте континента. Блестящите му изпълнения са аплодирани продължително в най-големите музикални центрове на света  - „Карнеги хол“ в Ню Йорк, „Кенеди център“ във Вашингтон, Болшой театър и зала „Чайковски“ в Москва, „Фестивал хол“ и „Роял Алберт хол“ в Лондон, зала „Херкулес“ в Мюнхен и др. Работил е с изключителни диригенти, между които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер. Професор е в „Фолкванг Хохшуле“ в Есен – Германия, от 1990 г. осъществява записи за най-големите музикални компании, журира на престижни международни конкурси, на които самият той е лауреат. Проф. Минчо Минчев е артистичен директор на Международната лятна академия „Варненско лято“, председател на фондация „Панчо Владигеров“ и председател на журито по цигулка на едноименния конкурс, който се провежда в Шумен. От десетилетия провежда интензивен майсторски клас по цигулка в Аркутино със съдействието на фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама