ММД 2016 е надскочил очакваните печалби

11:21, 10 юли 16 / Култура 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международният фестивал Мартенски музикални дни (ММД) е предизвикал висок публичен интерес на изтеклото му 56-то издание, е посочил кметът Пламен Стоилов в отчета за провеждането му, който предстои да представи пред общинския съвет на идната му сесия за одобрение.

Причината за поредните положителни резултати е устойчивият напредък, който фестивалът развива през последните години в програмно отношение, атрактивната селекция на артистите и балансираното разнообразие от привлекателни за публиката програми и събития, е посочил още кметът.

Фестивалът предложи общо 45 събития – концерти, спектакли, майсторски класове, представяния на книги, изложби и специализирани образователни концерти за деца и младежи по време на второто издание на «Мартенски музикални дни Джуниър», което със своята атрактивност привлече над 2 000 деца и млади хора в концертните зали и по време на флашмоб акциите в Мол Русе и Русенския университет.

Сред специалните гости на фестивала бяха елитни български и чужди артисти и състави, голяма част от които гостуващи за първи път в България, сред които един от най-популярните барокови ансамбли в света – Академията за старинна музика от Великобритания.

На фестивалната сцена с огромен успех излязоха още Саксофонният квартет «Сигнум», Шломо Минц, Веселин Ешкенази, Александър Князев, Татяна Колева и Юке Хукстра, Евгени Божанов, Емил Табаков, Светлин Русев, Минчо Минчев, братята Владигерови и Стоян Янкулов – Стунджи.

Русенци се насладиха и на изпъленията на реномирани оркестри и ансамбли като Софийската филхармония, Пловдивската филхармония и Румънския национален симфоничен оркестър.

За широката публичност на фестивала се погрижиха основните му медийни партньори, чиито директни излъчвания и записи от концертната програма привлякоха многомилионна аудитория от България и чужбина.

56-тото издание на ММД приключи изключително успешно и във финансово отношение, отчита местната администраия.

При утвърден бюджет от 360 000 лв., общинска субсидия от 185 000 и планирани външни приходи от 175 000 лв., е налице печалба с 10 607 лв. повече от предвидената, което прави над 50% от общата сума, заделена за културното събитие. Този резултат нарежда фестивала сред най-успешните в областта на класическата музика в България.

Изпълнението на разходната част е в рамките на постъпилите приходи и достига 362 595 лв. Остатъкът е 8 012 лв.

Като партньори, дарители и спонсори на фестивала бяха привлечени десетки фирми и организации, сред които фондация „Америка за България“, посолствата на Германия, Австрия и Чехия, Чешкия културен институт в София, множество русенски хотели, сред които Гранд хотел „Рига“, както и местните партньори и съорганизатори в лицето на общинското предприятие (ОП) „Русе арт“, Националното училище по изкуствата (НУИ) „Проф. В. Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалния исторически музей, Русенската художествена галерия и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“.

Тази широка партньорска мрежа, както и финансовата подкрепа на Министерството на културата, доказват както нарастващия инвестиционен интерес към събитието, така и неговата висока добавена стойност за културния, социален и икономически напредък на местната общност, е вписано в докладната записка, която предстои да бъде представена на вниманието на общинския съвет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама