Холивудски продуцент и румънска принцеса представиха филм в Двореца в Балчик

09:50, 10 юли 16 25 749 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Принцеса Мария Румънска, която е правнучка на кралица Мария, създала Двореца в Балчик, гостува за първи път у нас. Поводът бе представянето на филма „Войната на Краля”, посветен на нейния баща и внук на кралица Мария и крал на Румъния - Михай I.

Документалният филм е дело на режисьора и продуцент Тревър Потс, а изпълнителен продуцент е Джон Флореску, известен с множеството си филми в Холивуд. Сюжетът на "Войната на краля" е базиран на обширно интервю с Михай I, взето на английски език.  



Форумът се посвещава на 150-та годишнина от основаването на румънската кралска династия. Акцент в инициативата на Румънски културен институт бе историческата роля на  Балчик като културен мост между България и Румъния.



Директорът на ДКИ „КЦ „Двореца” Жени Михайлова сподели, че той е средище за международен културен обмен, средище не само за култура и място за споделени преживявания, но и магнетично място за туристи от цял свят, които искат да се докоснат до българската култура, бит, етнос, многообразие на религии, древност.



По думите на Виктор Дедю – културен аташе на румънското посолство в България, присъствието на принцеса Мария, правнучка на кралица Мария, придава особено значение на това събитие. „Дворецът в Балчик и целият комплекс са били място, където кралица Мария е предпочитала да бъде. Днес това място е белег за културно сътрудничество и приятелство между България и Румъния”, каза той. Напомни, че връзките между България и Румъния започват от 12-13 век. „Днес връзките между България и Румъния са приятелски на всички нива. Двете страни работят заедно като членове на НАТО и Европейския съюз”, каза Виктор Дедю. И добави, че само миналата година стокообменът е бил 3,5 млрд евро и се очаква тази година да достигне до 4 млрд евро. Повече от милион румънски туристи посещават България годишно.



„Филмът представя смелостта на един млад крал – Михай I, стъпките, които той предприема при своите контакти с президента Труман, Йозеф Сталин и Хитлер”, сподели изпълнителен продуцент Джон Флореску.  Филмът е имал премиерно излъчване в Румъния с над 2 милиона гледания. Единствената премиера в Европа, след Румъния, е в България. 



„За мен е изключително удоволствие да съм за пръв път тук в Двореца в Балчик”, сподели принцеса Мария Румънска. Тя добави, че филмът представя онова, от което нейният баща е бил неделима част - от една нация и една страна. И разказа за нещата, в които той я е посвещавал - честност, откровеност, гордост, отговорност. „Това е филм за една историческа реалност, сурова, каквато е била”, каза още принцесата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама