Възраждат вила „Еделвайс” край Върбица

06:47, 10 юли 16 25 5005 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вила „Еделвайс”, която се намира в непосредствена близост до минералните извори край Върбица, ще бъде върната към блясъка от близкото минало.

Сградата бе изоставена през 1982 г. и оттогава не функционира.

Кметът на Върбица Мердин Байрям обясни, че вила „Еделвайс” е изцяло общинска собственост. В мандата на кмета Рефайтин Сефер била продадена, но след това продажбата била обжалвана от общинското ръководство на кмета Мехмедов и в неговия мандат.

Успяхме и я върнах на Общината, каза Байрям и обясни, че сградата била в тотална разруха.

Байрям допълни, че от започването на мандата му през 2011 година поетапно започнали да се отделят по 50 хиляди лева от местни приходи, за да бъде реконструирана сградата.

Така през септември миналата година ресторантът на хижата отваря врати. Той разполага с 300 места и огромна кухня - 300 кв.м., хвали се кметът.

Била направена и допълнителна тента навън, под която могат да се съберат почти още толкова хора.

Освен като ресторант за обикновени клиенти помещението може да се ползва за сватби, балове и различни мероприятия от хората във Върбица. На разположение има вече и 15 души персонал.

За да се стигне до сегашния вид на сградата и за да започне функциониране ресторантът, са били нужни около 300 хиляди лева, каза кметът Байрям.

Неговата амбиция е тази година да се отвори и единият от двата хотелски етажа.

Отделихме нужните средства и вече минаха обществените поръчки, каза той. Планът е да бъде завършен вторият етаж, на който ще бъдат разположени 8 двойни стаи и един апартамент. 206 хиляди лева ще бъдат похарчени за завършването му.

Кметът изрази надежда, че догодина Общината ще успее да завърши и третия етаж на вила „Еделвайс”.

Така туристите ще има къде да се хранят и да останат. Те ще могат да се забавляват и спортуват, каза още Байрям.

Преди дни той откри спортен комплекс в близост до хижата, който носи името „Герлово”. Съоръжението е на стойност 5.3 милиона лева и е изградено по Оперативна програма „Развитие на селските райони”. Спортният комплекс включва 3 зали, две футболни игрища и два басейна.

Кметът Мердин Байрям обясни, че ръководството на Общината си е поставило за цел да възстанови целия курортен комплекс.

Това е генерален проект, който ще обхване 15 години, обясни кметът и допълни, че поетапно ще се изпълнят отделни елементи в целия курортен комплекс „Върбица”.

Те включват корекция на реката, изграждане на атракциони за деца като отделни басейни и аквапаркове пред вила „Еделвайс”.

Ако успеем да намерим европейско финансиране, ще е добре. Иначе ще се помъчим с местни приходи да ги реализираме, категоричен бе Мердин Байрям.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама