Електронен часовник отброява новото време за възраждане на Котел

20:05, 09 юли 16 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С поредна приятна изненада кметът на Община Котел Коста Каранашев зарадва котленци и гостите на града. Електронният часовник от зората на полупроводниковата епоха, грейна отново от сградата на старата банка,съобщава Kotelnews.

Разработен от математика Константин Бобев в началото на 80-те години на миналия век, като чудо на техниката със своите жълти цифри десетки години неуморно е показвал точното време. Отнесено към днешните технологии на микроелектрониката, старият часовник се намирал в шкаф с размерите на гардероб. В таванското помещение на банката на лицевата част на фасада където и днес все още е старото стъкло на циферблата, се намирало и аналогово табло с 4 цифрени сегмента. Общо 130 крушки тип „миньонка” светвали под строгата команда на сложната за времето си електроника, за да изобразят в конкретна комбинация показанието за часа. Над 1500 германиеви транзистора и 200 TTL интегрални чипа, били впрегнати в заплетената конструктивна схема на логическата част на часовника. Всички платки били ръчно изработени от най-добрия в сферата на електрониката за онова време в града – Динко Бобев.

В специална термостабилизирана метална кутия се намирало и „сърцето” на машината-кварцовият резонатор, който давал еталонната честота за достигането на единицата секунда. Иновативни методи и технологии за годините били приложени за да се постигне точност и надеждност в работата на системата, присъщи за секретните военни техники. Запознати разказват, че за 1 година часовника изоставал с около 2-3 минути, което се считало за повече от постижение. Днес, когато всичко се стреми да бъде енергийно ефективно, ще ви се стори стряскащо,че цялата система е консумирала от мрежата колкото електрическа печка. Сега наследника на ветерана е повече от “Green” със своята скромна консумация от стотина вата. А за размерите, може и да не повярвате, но в сравнение с гардероба всичко освен дисплея се побира в цигарена кутия. До тук с анатомията на часовника до деня, в който след началото на прехода застигнат от процесите, в които всичко се ликвидираше и подлежеше на унищожение и разграбване, часовника спря да работи. В един по късен период той беше реновиран, поработи за около 2 години и пак беше спрян. Днес когато технологиите са широко достъпни, в червен цвят денонощно от същото място новият електронен часовник ще показва време и температура../ 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама