Модерно копие на колоната, ознаменуваща покръстването на българския народ, искат в Пловдив

18:48, 09 юли 16 / Култура 25 685 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В чест на 1155-годишнината от покръстването на българския народ, която честваме през 2019 г., пловдивчани искат да издигнат модерно копие на колоната от Балши (Албания). Това стана ясно в ефира на БНТ, където председателят на Пловдивския граждански клуб Лука Станчев заяви намерение за издигане на монумента в Града под тепетата.

"Колоната ще ознаменува годишнината, а също така и обявяването на Пловдив за културна столица на Европа и се надяваме младият и енергичен кмет, който имаме да откликне на идеята", заяви Станчев.

Надписът от Балши е летописен надпис от времето на Борис I (852-889), посветен на покръстването на българите. Открит е през декември 1917 г. от австроунгарски войници, върху каменен стълб в манастирски развалини край село Балши (на около 25 километра югозападно от Берат, Албания) по време на Първата световна война. Надписът е издълбан на мраморен стълб, чието местонахождение не е известно към този момент.



През 2014 г. надписа, отново застана на мястото, където е пребивавал векове. По инициатива на "Пловдивски граждански клуб" и културен център "Тракарт", негова реплика бе поставена на мястото, където реликвата е открита преди близо сто години, съобщава още БНТ.



Когато посещава мястото преди няколко години, Лука Станчев решава, че тук трябва да има свидетелство за събитието, белязало съдбата на българския народ. Скоро след това подема инициативата, която намира подкрепата на българското посолство и почетното консулство в Албания, на Българската патриаршия и Албанската архиепископия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама