Бойко Борисов: Ще мирише на бор в регионалното депо на Стара Загора

17:02, 09 юли 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Направили сме така, че да мирише на бор тук”, каза днес министър-председателят Бойко Борисов при откриването на Регионалното депо край старозагорското село Ракитница. По думите му хората ще живеят в една по-чиста и екологична среда.

Той честити на старозагорци не само добрия старт на „Берое” в Лига Европа, но и новата придобивка.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пък обясни, че това е втори по големина проект за депо след столичното. Край Ракитница ще се обработват по 130 хиляди тона отпадъци годишно, от тях 30 хиляди тона в сепарираща инсталация, а други 30 „зелени” хиляди в компостираща. „За първи път е използувана нова технология в компостиращата инсталация, отпадъците ще минават през четири биофилтъра, през стружки от борови кори”, поясни екоминистърката. Тук ще работят 65 служители.

С пуска на регионалната система за управление на отпадъците ще се закрият девет нерегламентирани сметища в разбични общини.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обясни, че с новата придобвика, не само сметището на „Мандра баир” ще бъде закрито, но и старозагорци няма да плащат високи такси за смет. „Решихме сериозен проблем на Стара Загора. Успяхме да приключим това съоръжение, което ще помогне в следващите 10 години да се обработват отпадъците на 12 общини. Има и възможности за развитие”, каза градоначалникът.

Депото е разположено  в землището на село Ракитница, на площ от 325 декара. Изградени са Клетка за депониране на неопасни отпадъци с обслужваща инфраструктура, Общински център за рециклиране, Инсталация за сепариране и закрито компостиране, Система за улавяне на газовете. Изградени са и 4 пречиствателни съоръжения за пречистване на водите от експлоатацията на регионалния център.

В Регионалния център за управление на отпадъците ще се приемат за третиране неопасни твърди битови отпадъци от всички общини в област Стара Загора и от община Твърдица, област Сливен. От 5-те общини - Стара Загора, Опан, Братя Даскалови, Чирпан и Раднево, те ще бъдат транспортирани директно, а от останалите ще идват компактирани от трите претоварни станции в Казанлък, Гурково и Гълъбово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама