Ердоган и Меркел разговаряха за първи път след резолюцията за арменския геноцид

16:48, 09 юли 16 / Свят 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаряха днес в конструктивна атмосфера за споразумението ЕС - Турция и за всички неуредени въпроси между двете страни, предаде Ройтерс.

Това бе първата лична среща на двамата лидери, след като германският парламент вбеси Анкара с приемането на резолюция за арменския геноцид в Османската империя през 2015 г.

Според официални източници разговорът им в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Варшава е продължила повече от планираните 45 минути.

Отношенията между Турция и Германия, основни партньори в усилията за прекратяване на масовата миграция в Европа, се обтегнаха, след като Бундестагът прие на 2 юни резолюция за арменския геноцид, а в резултат на това Анкара извика посланика си от Берлин и отказа достъп на германски депутати до турската военна база Инджирлик.

"Обсъдихме всички нерешени въпроси. Атмосферата беше конструктивна и много делова и се опитахме да разрешим съществуващите конфликти", каза Меркел на кратка пресконференция след срещата.

Попитана дали опитите са били успешни, Меркел каза, че при подобни дискусии неминуемо има разногласия, но "важното е, че се говори за тях".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама