НАТО и ЕС да сътрудничат по-тясно, за да се справят с предизвикателствата, иска Митов

15:37, 09 юли 16 / Политика 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предизвикателствата пред  НАТО и ЕС са едни и същи и трябва да се изгражда  съвместен капацитет и координация за справяне с тях.  Това каза външният ни министър Даниел Митов пред журналисти във Варшава, където се провежда срещата на върха на НАТО, предаде БТА.

По въпроса с общите предизвикателства Митов заяви, че един от най-важните елементи е справянето с миграционния натиск, като по думите му НАТО е готова да предостави с всички възможни инструменти своя принос по проблема. Митов допълни, че ако мигационният натиск се насочи през Черно море, то военни от НАТО ще охраняват границите като в Егейско море.

Митов отбеляза още и, че през последните месеци ръководителите на ЕС и генералният секретар на НАТО са свършили повече работа, отколкото за последните десетилетия, по  задълбочаването на сътрудничеството между двете организации.

Политиката е комбинация между въздържане и продължаващ диалог с Русия, каза министър Митов. По думите му НАТО се фокусира върху изграждането на собствената си отбрана, гарантирането, че всяка държава членка е защитена. 

Външният министър посочи още, че настояваме за засилено присъствие по море и по въздух в черноморския регион, като по въздух това е свързано със засилена охрана на въздушното пространство, а по море - със засилени учения.  Той обаче обясни, че тези учения да се извършват под флага на НАТО и под военноморското командване на алианса. 

Тежките дисбаланси, внесени в Черно море след анексията на Крим, доведоха до момент, в който НАТО трябва да реагира, да възстанови до някаква степен баланса, като създаде по-голяма оперативна съвместимост, изгради военноморския капацитет, както и въздушния и наземния, на съюзниците си по източния фланг, включително и България, добви Митов.

Когато вечерно време заключвате къщата си, не я заключвате, защото смятате, че съседите ви са крадци, а защото знаете, че крадци съществуват и би било безотговорно да не го направите, коментира външният министър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама