Алваново – малкото село в глобалното село

15:01, 09 юли 16 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едва ли когато преди повече от 50 години канадският професор и медиен критик Хърбърт Маклуън определя новата електронна взаимозависимост, която пресъздава света в образа на едно глобално село е имал представа, че пророчествата му за ерата на новите технологии ще се сбъднат буквално.

Доказва го обаче едно истинско село, близо до Търговище. Според данните за населението от миналата година в Алваново живеят по-малко от 200 човека, но малките мащаби не пречат на селото да стане

едно от най-популярните населени места в интернет с поне пет различни сайта някои от които уникални за България.

Всичко започва преди повече от 7 години. Интернет сайтът  "Алваново" е създаден на 23 февруари 2009 година. Автор и изпълнител на идеята е Добрин Добрев, който в момента е председател на читалищния съвет.

Така малкото населено място става първото село в област Търговище, което има свое собствено запазено място в глобалното пространство.

За две години обемът на информацията, която страницата събира, стана толкова голям, че се налага да бъде преместена на нов сървър alvanovo.ovo.bg, където и до днес могат да бъдат намерени любопитни сведения за историята на селото, неговите забележителности, новини, обяви и поздрави и още куп интересни неща, които светът може да разбере за китното селце и неговите хора.



Това присъствие обаче се оказва недостатъчно и с течение на годините Алваново се сдобива с още няколко сайта -  на пенсионерите, който просъществува само няколко години, и специализиран за най-актуалните новини.

Точно от там преди няколко седмици на 16 юни дойде новината, че местната кооперация също започва поддържането на собствен интернет сайт. "В близко време очакваме повече информация на неговите страници. Така Алваново продължава да бъде едно от селата с най- много интернет сайтове в област Търговище", похвалиха се местните хора.

В търсене на нови и нови начини да привлекат внимание към своето село от "А Новини" за пореден път спазиха традицията читателите на сайта да определят събитие на годината. За 2015 това се оказа излизането от печат на книгата "Думи за Алваново",  която веднага след появата си се купуваше "като топъл хляб" от местните хора и не само. Като други значими събития бяха определени 5-годишния юбилей на метеорологичната станция в селото и подновяването на неделните литургии в местния храм.

"Добре дошли в първото в България интернет-читалище

"Истина - 2011". В началото на месец юни група родолюбиви алвановци, подкрепени от читалища в региона, решихме да направим първото интернет -читалище в България. Тук ще поместваме интересни факти от културната дейност предимно в района  на Търговище. Сайтът се прави изцяло на доброволчески начала и по желание на жители на Алваново, Буховци и Търговище. Нашето интернет-читалище ще е отворено 24 часа в денонощието. Ще си сътрудничим и с читалища, които желаят това". През 2011 година този надпис постави началото на един оригинален и уникален проект - читалище, което няма сграда, а съществува само във виртуалното пространство на адрес istina2011.ovo.bg.

Това се случи за първи път в България, а авторите на проекта намериха оригинален начин да представят в нета интересни факти от културната дейност в област Търговище, така че за тях да научат даже отвъд океана.

Сайтът и до днес се прави изцяло на доброволчески начала. Той съдържа рубрика с новини от различни културни институции от региона, календар на предстоящи фестивали и дори отдел за представяне на нови книги.

В началото в интернет читалището присъстват Буховци и Голямо Соколово, но виртуалната институция остана отворена и за други свои колеги от региона и вече си сътрудничи с повече от 10 читалища.

Необичайното читалище осигурява неограничен достъп 24 часа в денонощието, защото работно време няма. Когато отбеляза две години от стартирането си интернет читалището вече имаше близо 3 000 посещения. Организаторите се похвалиха, че освен в България са четени и в Америка, Португалия и Чехия.

„Това е нещо ново, затова аз смятам, че има бъдеще. Хората напоследък постоянно са във виртуалното пространство посредством телефони, лаптопи и таблети, но истината е, че за съжаление не се чете много. Няма я тази практика да се взимат книги за прочит, както беше едно време, а всичко се търси в интернет. Когато в сайта на читалището има препратки към отделни сайтове за онлайн четене на книги или книжарници, мисля че бъдещето е пред него, заедно разбира се и с друга традиционна форма на културната институция, която би трябвало да продължи своето съществуване. Няма как да е просъществувала толкова години във времето и ние да не я предадем на поколенията след нас”, заявява в едно от интервютата си авторът на проекта Добрин Добрев.

Две години след появата на интернет читалището,

в село Алваново отново изпреварват времето и правят свой виртуален музей

Той символично отваря врати за посетители през февруари 2013 година.”Този необичаен интерактивен музей в България отваря врати за тези, които искат да научат повече за миналото на село Алваново. В Алваново нямаме реален музей, затова решихме да направим интернет музей. В него ще има и много снимков материал, спомени на алвановци за минали събития и интересни прояви. Очакваме и вие да ни помагате, за да може да стане по-интересен нашият глобален музей. Интернет музеят е създаден по повод 440 години от първите сведения за възникване на селото". пише при стартирането си "Алваново - музей" - alvanovo-muzei.ovo.bg.



Страниците на необичайния музей разказват за първите сведения за село Алваново от 1573 г., когато населеното място е споменато в турски документи като Алваноглу („Алван“ — вероятно собствено име, „оглу“ — син), принадлежащо към Шуменската кааза.

Представени са училището „Св. Св. Кирил и Методий“, открито през 1854 г., църквата „Света Троица“, построена през 1896 г., като камбаната е над 140 килограма и е доставена от Русия, читалището открито през 1892 г., което е първото селско читалище в Търговищка околия.

Към сайта бързо се присъединяват местните хора и започват да споделят своите спомени за селото, като например за историята на местния футбол или за традициите да се пекат козунаци по Великден.

Виртуалният музей показва и видео, в което са представени едни от най-колоритните местни обичаи, като например къпането на зетьове на Ивановден и прословутата алвановска седянка. Твърди се, че част от обредите се изпълняват само в това населено място и нямат аналог в България.

Друг любопитен факт за миналото на селото, споделен в глобалното пространство е, че през 1924 година населеното място за кратко е носило името Ливадово. Тогава е имало много тревни площи в землището на селото. Името е променено от местни  земеделци, но за кратко, а преименуването не е станало официално.

Само за една година проектът вече може да се похвали, че е посетен и разгледан от над 3060 души. Най-много са били посетителите през октомври 2014 г., сочи сравнителната справка на администраторите. Посещения е имало и от САЩ, Турция , Мексико, Дания, Англия и други държави.

Така малкото търговищко село стана част от глобалното село. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама