Внасят Закон за историческите столици- Плиска, Преслав и В.Търново в НС

14:28, 09 юли 16 / Политика 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Готов е идеен проект за Закон за историческите столици на България и до края на юли той ще бъде внесен в Народното събрание, обяви днес в Шумен депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев, който заедно с вицепремиера и министъра на образованието Меглена Кунева е на посещение в региона.

Проектозаконът ще касае Велики Преслав, Плиска и Велико Търново, обсъжда се дали да бъдат включени и още исторически столици. Целта е тези три града да бъдат основен приоритет за държавата, както по отношение на финансиране и изграждане на инфраструктура, така и по отношение на обществени политики, които да бъдат консултирани с обществеността там.

По думите на Делчев това ще означава, че преди да се изгради път или нещо друго в тези градове, първо ще се питат хората, които живеят там, дали това ще допринесе за развитие на туризма.

„Защото трябва да направим така, че тези градове да изглеждат по един привлекателен за туристите вид, а не да има затревени тротоари и неосветени улици“, категоричен е Делчев.

„Това е нашата цел, надяваме се че ще получим подкрепа и от останалите народни представители. Идеята е представяна и преди, сега я доразвиваме и ще се обърнем и към другите депутати с покана да се включат. Шуменските народни представители са най-логичните съвносители на такъв законопроект“, посочи Делчев.

Той уточни, че инициативата е породена от жители на Плиска, които на среща преди месец повдигнали въпроса, че проблемите им не могат да бъдат решени от местния Общински съвет.

Държавата и общините трябва заедно да изработят план за опазване на културно-историческото наследство в тези градове и да се погрижат за развитието на инфраструктурата около тези сгради. Това ще изисква и отделно финансиране, предстои да се реши дали това ще стане чрез отделен фонд или пък всяка година в държавния бюджет ще се залагат пари по това предназначение.

В края на срещата с журналисти, бе обявено, че в учредената днес Младежка структура към  ДБГ в Шумен са приети 25 членове.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама