Спрете геноцида над децата ни, заявиха майки на деца с увреждания от Добрич

14:23, 09 юли 16 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плакати „Аз съм родител, не личен асистент” и „Не уврежданията убиват децата ни, а държавата” издигнаха родители на деца с увреждания. Те скандираха също „Спрете геноцида!”. Оказа се, че Общината не е позволила на протестиращите майка да затворят пътя Добрич-Варна, затова протестът им срещу социалната политика бе край пътя.



 „Ние сме родители, ние сме с професия „родител”, 24 часа отглеждаме децата си”, каза инициаторът на протеста Стела Илиева – майка на дете с церебрална парализа и епилепсия. „Искаме постоянни доходи, които да са прикрепени към децата ни с увреждания, за да можем, ако решим да работим, да имаме с какво да плащаме някой да ни гледа децата. Ако пък нямаме възможност да работим, тъй като децата ни са с тежко увреждане, да получаваме адекватни средства. Не всяка година или всеки месец да сме наредени по опашки, по институции, да кандидатстваме за лични асистенти, да треперим дали ще бъдем одобрени или не”, каза Илиева. „Не можем да бъдем лични асистенти на децата си по 2-3 или 4 часа или два часа да гледаме своето дете, а след това друго. През другите два часа кой ще гледа моето дете, пита тя.



Камелия Тодорова - самотна майка на дете с увреждания посочи, че като личен асистент  получава 178 лева, като й се плаща да го гледа само по пет часа на ден. През другото време то трябва да е само. Само че, детето не може да се справи само, то е невербално и се налага майката да е с него и на училище. „Искаме да има професия „родител”, така, както приемните родители, сподели Тодорова.



„На практика, аз не мога да работя нищо друго, освен да бъда майка”, сподели Мирослава Димитрова – майка на близнаци, единият от които е с увреждания. Той има нужда от грижа 24 часа в денонощието. Като личен асистент тя би получавала 100-150 лева, с които не може да му осигури нито рехабилитация, нито логопед, нито психолог. „Затова не искаме програми за лични асистенти, за които да се молим всяка година. Искаме единствено професия „майка на дете с увреждания”. Искаме да имаме постоянен доход на месец, който да е постоянен и да покрива нашите нужди. Защото нуждите на нашите деца са големи. Те имат нужда от памперси, от специални храни, от рехабилитация, от психолог, от логопед. Всичко това се заплаща, защото държавата не ни го осигурява безплатно”, каза Мирослава.



Синът на Емилия Колева е с увреждания и вече е на 24 години. Проблемът е, че след навършване на 18-годишна възраст се спират социалните добавки за деца с увреждания, сподели майката. Затова тя настоява правата на деца с увреждания да се запазват и след навършване на 18 години. „Трябва да има закон, който да им гарантира, че ще бъдат поне елементарно осигурени, да получават поне минимална заплата”, сподели Колева. И заяви: „Ние сме родители. Имаме силата да си гледаме децата, а не да ги „хвърлим” на държавата, която ли плащала много повече, за да се грижи за тях”



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама