Меглена Кунева: Педагогиката е абсолютен приоритет на мандата ми

13:49, 09 юли 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Педагогиката е абсолютен приоритет на мандата ми. Няма ли учители - няма нация, няма и образование. Виждам важната роля на Шуменския университет в създаването на педагогически кадри, особено в контекста на близо половината учители в страната, които в следващите 10 години влизат в пенсионна възраст". Това каза в Шумен министърът на образованието и науката Меглена Кунева днес на среща с ректора проф. д.и.н. Георги Колев и представители на ръководството на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с обучението по педагогически специалности, които МОН постави в списъка с приоритетните направления. Учителят е в центъра на системата, нашата задача е да мотивираме учителите и да насърчим младите хора да стават учители, подчерта министър Кунева. Тя посочи защитените специалности, за които се осигурява финансиране, като част от гъвкавите политики на МОН в синхронизирането на системата на образованието с икономиката на страната.

„Задачата ни е не просто да се съобразим с пазара на образованието, а и с пазара на труда. Обучените трябва да се реализират в икономиката на страната. Трудностите с обучението по математика, информатика, точни науки и инженерни специалности трябва да се преодолеят, младите хора да се насърчат да кандидатстват в тези специалности, защото пазарът на труда има и ще продължава да има в следващите години остра нужда от такива кадри”, посочи министър Кунева.

Тя добави, че България е в демографска криза и затова се правят усилия за професионално образование, за по-тясна връзка и проходимост на системата между висшето образование и икономиката.

Ако приоритет на държавата са образованието в детските градини, в училището, през висшето образование до науката, то тогава страната ще отбележи икономически ръст. Около тази теза се обединиха присъстващите на срещата.

„В момента за образование у нас вече има 1,5 милиарда лева по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". България изоставаше във финансирането и на науката, и на иновации и сега имаме рядък шанс да финансираме тези ключови политики, подчерта Кунева”, като призова университета да участва в програмата със свои проекти.

По-късно днес министър Кунева се срещна с учители, като тема на разговорите бяха влизащият в сила от 1 август нов закон за училищното и предучилищно образование и предизвикателствата на стартиращата реформа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама