Майки на деца с увреждания настояват за Закон за личната помощ, блокираха временно пътя Бургас – Созопол

13:06, 09 юли 16 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Родители на деца с увреждания блокираха за момент пътя Бургас – Созопол. Те настояват държавата да им обърне внимание. Обявиха се против социалната политика.

„Основните наши искания са разграничаване от личните асистенти, Закон за личната помощ, за да може човек с увреждания или неговият родител да управлява средствата. Ние не искаме да бъдем наричани лични асистенти. Както виждате всички тук сме се събрали майки, които сме отдали живота си на тези деца. Затова искаме промяна“, коментира една от майките на протеста в ефира на Нова телевизия.

Те се заканиха, че ако нещата не бъдат промени и не се удовлетворят исканията им, ще продължат с протестите.

„Една програма за личен асистент, както твърди социалната министърка, не ме удовлетворява, защото ми осигурява въпросния асистент, а аз трябва да ходя на работа. Питам социалната министърка кой ще ме наеме мен на два часа работа. Това за мен не е нормално“, посочи друга от жените.

Според майките е крайно време генерално да се променят нещата на законодателна основа у нас и да се даде нарочен статут на родителите на деца с увреждания, който да им осигури един достоен пожизнен доход, предвид това че са обвързани с това да гледат децата си и не са абдикирали от тази грижа. Те разкриха и нещо друго.

„Много от лекарите ни принуждаваха, след раждането на детето, тъй като се вижда, че то е увредено, да го оставим в дом за деца с увреждания. Четири месеца бях подложена на психически тормоз от лекарите да си оставя детето. Мисля, че държавата ми е леко длъжна за това мое психическо натоварване”, заяви една от жените.

„Услугата „Личен асистент” би трябвало да осигури грижа на човек с увреждане. Никога не е имало задължение тази услуга да предоставя от родител или друг член на семейството, но най-често е така. В следващата една година ще помислим как майките на децата с увреждания да могат да имат право на други социални придобивки, освен услугата „Личен асистент”, коментира пред Нова телевизия социалният министър Зорница Русинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама