Лили Маринкова да бъде върната на работа или шефът на БНР да хвърли оставка, зоват журналисти

12:00, 09 юли 16 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Генералният директор на БНР Александър Велев незабавно да върне на работа легендарната журналистка Лили Маринкова или да подава оставка, призоваваха днес от Граждански форум „Свободна журналистика”, в който влизат едни от най-изтъкнатите журналисти у нас.

Те настояват Велев да върне Маринкова на работа до 48 часа, като “същевременно се постарае да намери подходяща форма, за да й поднесе и своите искрени извинения за причинените й болка, стрес и дълбоко огорчение”. В противен случай оставката на генералния директор ще бъде на дневен ред, казват журналистите. “А тя ще бъде настоятелно поискана, разбира се, с всички разрешени от закона средства и механизми. Ще сезираме със съдействието на СБЖ и всички европейски институции за случващото се в сферата на обществените медии у нас, като ще акцентираме най-вече на последните „събития” и уволнения в БНР”, отбелязват от Форум „Свободна журналистика”.

Журналистите са удивени “за каква свобода и плурализъм в медиите изобщо можем за говорим, щом като началникът на Общественото радио си позволява с лека ръка да отнеме ефира на журналиста с най-голямо обществено доверие у нас?” И припомнят, че това е типично за т.нар. тоталитарни времена - в епохата на култа към личността и масовитеполитически репресии и преследването на инакомислещите.

“Щом като днес на бул. „Драган Цанков” 4 си позволяват да отнемат микрофона на смелата Лили Маринкова и да я оставят на улицата, очевидно утре или вдругиден в общественото ни радио може да решат да отнемат ефира и да се разделят и с още десетки и десетки от най-кадърните, най-добрите и можещи журналисти, под предлог за належащи „структурни промени” и „оптимизиране на разходите”, а на тяхно място най-вероятно ще бъдат назначени удобни и кротки послушковци, пластелиновичовечета, които сляпо и безпрекословно ще изпълняват линията и директивите на ръководството, спускани отгоре”, казват още те.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама