Слагат плоча в памет на Асен Мутафчиев в Шумен

10:52, 09 юли 16 25 747 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметна плоча на маестро Асен Мутафчиев ще бъде поставена на сградата на читалище „Т. Петков” в Шумен.  Инициативата е на семейството на дългогодишния ръководител на читалището и по повод 75 години от рождението му, освен това тази година се навършват и 5 години от смъртта му.

„Целият му живот е минал в тази сграда, затова смятаме, че това е най-подходящото място за поставяне на плочата”, разказа дъщерята на видния фолклорист Анета Мутафчиева.

Понеже сградата е общинска, нужно е разрешение, процедурата минава през постоянната комисия по култура и архитектурния съвет на общината.

Плочата вече е поръчана за изработване, идеята е тя да бъде поставена в навечерието на рождения ден на маестрото- 17 ноември, когато в читалището ще има и голям фолклорен концерт, посветен на годишнината.

Асен Мутафчиев бе диригент, композитор, хореограф, дългогодишен главен художествен ръководител на ансамблите „Мадара” и „Звънче”.

Той бе и почетен гражданин на Шумен, дългогодишен председател на НЧ „Тодор Петков” и председател на областния читалищен съвет.

През годините е получавал стотици награди от наши и международни фестивали и конкурси, бил е носител на много златни медали, на орден “Св.Св.Кирил и Методий” I-ва степен, на Вимпела на Министерството на Културата и на почетния знак на Шумен.

Сред признанията за работата му са и най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци в България “Златна лира” през 1994 г, както и специални диплома и медал в знак на световно признание за изключителни заслуги, като музикант- педагог, композитор и диригент, номиниран и включен в световната енциклопедия “2000-Бележити музиканти на ХХ век” - издание на Международния биографичен център в Кеймбридж - Англия.

През 2010 г. маестро Мутафчиев получи и „Световен Оскар за фолклор” на международната асоциация на фолклорните федерации. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама