Чакат над 1 млн. лв. за почистване на реки в Старозагорско

10:51, 09 юли 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 1 млн. лв. се чакат от  Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет  за дейности по почистване на корита на реките Тунджа и Сазлия, съобщи областният управител Георги Ранов.

За почистване на коритото на река Тунджа край село Зимница и за изграждане на дига са нужни около 500 хил. лв.  Още толкова трябват за подобни дейности по река Сазлия край  гълъбовското село Искрица.

Комисията вече е  отпуснала 180 хил. лв. за почистване на 600 м от Карадере край с.Ягода. Над 300 хил. лв. пък са дадени, за да се почисти храстовидната растителност от бреговете на река Бедечка и езеро "Загорка" в Стара Загора, да се изградят тръбни водостоци и да се подобри проводимостта на водоотводи в различни населени места в областта.  Предвиден е ремонт на мост в с.Гита на стойност 200 хил. лв.

Междуведомдствена областна комисия е проверила потенциално опасните водни обекти в региона.  Проверени са 51 язовира, 40 от които са общинска собственост, 3 на "Напоителни системи", 4 частни, 3 на водни сдружения и един (яз. "Чаталка") - с незавършено строителство, собственост на Министерство на земеделието и храните.

Инспекторите са огледали и и 3 язовирни района - "Копринка", "Овчарица" и "Розов кладенец", сгуроотвалите на ТЕЦ-овете в комплекс "Марица-изток", както и системата  за отводняване извън Целика в  "Мини Марица-изток". Там нарушения не са установени.

За всички проверени обекти са направени общо 170 предписания.  Три от язовирите са в предаварийно състояние. Това са яз. "Долно Сахране" в община Павел баня, яз. "Априлово" в община Гълъбово и яз. "Хайдушко кладенче", също в община Гълъбово.  Те трябва или да бъдат заличени, или възстановени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама