Триенале на акварела обединява художници от цял свят

10:43, 09 юли 16 / Култура 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Произведенията на 201 чуждестранни и 70 български художници ще бъдат показани в изложба, която ще бъде открита на 15 юли в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Събитието е в рамките на Международното триенале на акварела. За официалното откриване и награждаване на отличените произведения ще пристигнат участници от Китай, Япония, Хонг Конг, Тайланд, Грузия, Монголия, Швеция, САЩ, Индия, Пакистан, Иран, Италия и много други държави.

Идеята е този фестивал да се превърне в един своеобразен празник на акварелното изкуство с времетраене един месец, наситен с богата програма, състояща се от провеждането на редица различни съпътстващи събития, съобщават организаторите. Предвидено е осъществяването на няколко майсторски класове, пърформанси и презентации на акварелна техника, за които са поканени както известни български акварелисти, така и автори от световна величина от различни части на света - Китай, САЩ, Канада, Хонг Конг, Тайван.

Зрителите ще имат уникалния шанс да присъстват на живо и непосредствено да общуват с няколко световно известни акварелиста. Специално за събитието от Китай пристига известния художник Лю Уи. Включени са и емблематични имена в акварелното изкуство от България - проф. Кирил Божков, Атанас Мацурев, Красимир Тодоров, Ненко Чанев, Селма Тодорова, Иван Додов - всеки от тях с богата творческа биография и международни отличия. Участие ще вземе и Зе Зе Лаи от Хонг Конг. Планувано е създаването в реално време на най-дългия акварел (10 м) в България с участието на 10 художници едновременно и ще изобразява улица във Варна.

По време на триеналето в галерия Le Papillon ще се проведат няколко майсторски класове на световно признатия български акварелист, носител на множество международни награди Атанас Мацурев, който също е участник в изложбата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама