Кръстът на връх Шилото да свети, иска бургаски общински съветник

09:34, 09 юли 16 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъде възложено обследване и проектиране на осветление  на  монумента „Кръст” на Руси Стоянов на връх Шилото, иска в докладна записка общинският съветник от групата на ГЕРБ Калояна Живкова.

„На най-високата кота на Бургас – връх Шилото е разположен 15-метровият кръст, построен и издигнат от големия бургаски творец Руси Стоянов. Още в проект този християнски символ е замислен от автора да бъде видим от различни точки на града през деня и нощта. С монтажа на съоръжението са били разположени специални прожектори вани, които са осветявали, под определен ъгъл,  кръста”. Това е записано в мотивите на документа.

Общинският съветник посочва още, че при тържественото откриване монументът се е забелязвал от километри разстояние, в тъмната част на денонощието, с осигуреното му тогава автономно осветление. Констатирано е, че  преди повече от 12 години, е изчезнало и последното осветително тяло. Оттогава кръстът не се вижда вечер.

„Освен градски символ, внушителният монумент е и един от знаковите елементи от бургаската обществена среда. Кръстът на покойния Руси Стоянов е завършен  проект, който трябва да  остане за поколенията. Ние, като бургазлии, сме отговорни за неговото съхранение и поддръжка”, казва Калояна Живкова, която е член на постоянната Комисия по култура и читалищна дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама