Социалният министър: Искаме да подпомогнем истински работещите майки

09:26, 09 юли 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Законът за социалните услуги ще регулира всички услуги. Той ще даде възможност за трайно решение на родителите на деца с увреждания. През ноември месец ще влезе в парламента. Това заяви по Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по повод общонационалния протест на майки на деца с увреждания. По думите й услугата „личен асистент“ не замества дохода, а средствата за последните 2 години били 206 млн. лв.

„Целта на програмата е да освободи работещите хора да работят. Всяка община има бюджет от половин милион лева“, уточни Русинова. По думите й всеки спестен лев се преразпределя. „Има отново спестени средства. Правим всичко възможно да удовлетворим нуждите на общините. Много често хората с увреждания нямат достъп до обществени сгради. Със средства от „Красива България“ сме отпуснали средства за рампи за хората с увреждания. В следващата една година трябва да помислим начина, по който майките на децата с увреждания могат да имат право на други социални придобивки“, коментира социалният министър.

За детските надбавки тя посочи, че от 1 юли е увеличен подоходният тест от 350 на 400 лв, като така около още 10 000 деца ще получават надбавки.

„Около 650 000 деца получават детски надбавки. Амбицията ми е да подмогнем истински работещите семейства и майки. Много често проблемът е и в средата, в която живеят. Един наболелите проблеми на семействата е този с детските градини“, допълни Русинова и уточни, че всички работят в рамките на бюджет, който трябва да се приоритизира.

Според нея социалната политика не е само раздаване на пари, а на цялостна грижа за хората, а с икономическия ръст на страната се забелязва и надвишаване на средните доходи.

„За мен най-добрата социална политика е тази, която помага на хората да се чувстват активни през работа, а не през помощи. Когато говорим за пенсиониерите, една от недоразвитите услуги за социалните грижи в дома. Темата ще продължим да я развиваме и през следващата година с новия закон, който планирам – Законът за социалните услуги. Всичките социални услуги са част от закона за социалното помопомагане“, каза още Зорница Русинова.

По думите й един от наболелите проблеми на много работещи родители са детските градини. „Начинът, по който можем да съвместяваме личния и семейния си живот. Особено сега през летните месеци децата са в сборни групи, малките деца между 1 и 4 клас приключват рано занималня. Затова през летните месеци от следващата седмица ще дам възможност общините, областните управители и централната администрация да кандидатстват с проекти по линия на красива България, където финансирането е между 2 0000 и 70 000 лв., за да се подготвят за летния сезон и да организираме детски къове там където хората работят целогодишно“, допълни Русинова.

Според нея подобна програма има и по линия на ОП „Човешки ресурси“, като финансирането е 80 млн. лв. „По нея има няколко комбинации на дейности – подобряване условията на труд в предприятията, различни инициативи за съвместяване на личния със семейния живот. Даваме повече точки на всички работодатели, които предлагат такива социални придобивки за своите работници. Така ще подпомогнем повече работещи семейства“, категорична е Русинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама