Отбелязваме 166 години от рождението на Иван Вазов

07:57, 09 юли 16 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 9 юли 1850 г. в Сопот е роден великият български писател Иван Вазов. По случай 166-та годишнина в родния му град се провеждат т. нар. Вазови празници, чиято кулминация ще бъде днес. В града на Вазов ще пристигнат български писатели, ректори на университети и издатели, за да се включват в честването. Очаква се на събитието да дойде и министърът на културата Вежди Рашидов.

За честването на рождената дата на народния поет в Сопот пристига потомъкът на големия Вазов род доц. д-р Григорий Вазов, когото само преди броени дни Общинският съвет удостои със званието "почетен гражданин". Григорий Вазов е внук на д-р Кирил Вазов, един от братята на Иван Вазов и на генералите Георги и Владимир Вазови. В 10.30часа в утре в библиотеката в Сопот доц. Григорий Вазов ще има среща-разговор с гражданите на Сопот

Вазов произхожда от семейство на средно заможен търговец. Брат е на военните дейци Георги Вазов и Владимир Вазов, както и на общественика и политик Борис Вазов. Според Борис Вазов, родът на Вазовите произхожда от Кирко Иванов Арнаудов от нестрамското село Яновени, който се преселва в Сопот в края на 18-ти век по време на управлението на Али паша Янински.

През 1870 г. Иван Вазов отпечатва първото си стихотворение – „Борба“. През 1872 г. издава стихотворението „Бор“, което е първото му публично коментирано стихотворение. До 1875 – 1876 г. Вазов пише и любовни стихотворения. През 1876 г. отпечатва първата си стихосбирка – „Пряпорец и Гусла“, но не подписва книгата с истинското си име, а с псевдонима Пейчин. Това става в Букурещ. В нея той включва „Панагюрските въстаници“, по-известно като „Боят настана“. През 1877г. излиза втората стихосбирка на Вазов – „Тъгите на България“, която вече е подписана от Вазов. Третата стихосбирка излиза от печат година по-късно – през 1878 г. и носи заглавието „Избавление“. През 1881 г. Вазов издава стихосбирката „Гусла“.

Едни от най-известните произведения на Вазов са одата "Опълченците на Шипка" част от цикъла с 12 оди "Епопея на забравените" и романа "Под игото", които продължават да се изучават и днес от учениците. Също така стихотворенията "Батак" и "Новото гробище над Сливница" - част от стиховете на което са отпечатани върху паметника на Незнайния войн.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама