Дамски сблъсък за наследник на Камерън

19:13, 07 юли 16 / Свят 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две дами ще се борят за постовете лидер на британската Консервативна партия и премиер на Великобритания, съобщава Би Би Си.

След днешното гласуване между депутатите от политическата група вътрешният министър Тереза Мей и енергийният министър Андреа Ледсъм получиха най-много гласове.

За Мей гласи си дадоха 199 депутати, а за Ледсъм – 84.

От надпреварата отпадна правосъдният министър Майкъл Гоув, който събра 46 гласа.

"Този вот показва, че Консервативната партия може да се обедини и това ще стане под мое ръководство", коментира Мей, цитирана от Би Би Си. "Имаме нужда от доказали се водачи, които да преговорят най-добрата сделка за напускане на Европейския съюз", каза вътрешният министър.

До гласуването се стигна след като британският премиер Дейвид Камерън подаде оставка, след обявяването на резултатите за членството на Великобритания в ЕС.

Соченият за фаворит бивш кмет Борис Джонсън отказа да участва в надпреварата, след като министърът на правосъдието Майкъл Гоув изненадващо издигна кандидатурата си.

Сред петимата кандидати бяха още бившият министър на отбраната Лиам Фокс, който отпадна след вота във вторник и министърът на трудовата заетост и пенсионното дело Стивън Краб, който във вторник обяви, че се отказва от надпреварата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама