Калпакчиев призова Цацаров да заяви позиция по наказателната политика на България за мигрантите

14:23, 07 юли 16 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор трябва да вземе ясно отношение по наказателната политика, която води държавата, защото тя се отразява на натовареността на съдилищата. Това поиска членът на съдийската колегия към ВСС Калин Калпакчиев. Изказването му е по повод представения от него анализ на заседанието на Пленума за натовареността на съдилища, в контекста на миграциония натиск на българските граници, малко преди който Сотир Цацаров си тръгна.

Едно от заключенията на направения анализ е, че данните поставят въпроса за ефективността на водената от държавата наказателна политика по отношение на противодействие на миграционния натиск върху държавната граница и как тази политика се отразява косвено на натовареността на съдилищата в пограничните райони.

Калпакчиев акцентира и на това, че много пари се дават за преводачи и служебни защитници на задържаните мигранти.

Припомняме, че преди две седмици, малко след като съдийската колегия инициира този анализ, главният прокурор Цацаров отправи предложение към Пленума на ВСС за създаване на „работна група от представители на всяка от колегиите, която до извърши бърза анализ нанатовареността и осигуреноста на районните съдилища и прокуратури. Това стана и причина за спор и лични нападки между него и кадрвоикът Соня Найденова, който завърши с оттеглянето на предложението и демонстративно излизане от заседанието от страна на главния прокурор. 

Според официалните данни на МВР за 2016 г. броят на задържаните чужди граждани и както следва: януари – 1241 задържани лица. За сравнение през 2015 г. задържаните чужди граждани от трети страни – 31 281 души, като при 1/3 от тях задържането е станало на границата.

Най-натоварени с дела на мигранти са районните съдилища по южната и по западната държавни граници на Република България, съседни на Република Турция и Република Гърция. Обвиненията, които са предмет на наказателните дела в районните съдилища в пограничните райони основно касаят престъпното преминаване през границата и в по-малка степен за каналджийство. 

Районните съдилища с най-голяма натовареност са районните съдилища Царево, Средец, Гоце Делчев и Трън, като броят им до момента за 6 месеца надвишава броя на такива дела за всяка от предходните три години, сочи анализът. Също така се наблюдава териториално  „преместване” на натовареността на районните съдилища по южната и западната граници по въпросните дела.

Пленумът потвърди с пълно мнозинство гласуваните от съдийската колегия мерки за справяне с натовареността и така в районния съд Царево се увеличи щата на съдии с 1 бройка, която се заема от командирован съдия при необходимост с оглед динамиката на новообразуваните дела. 

Също така приоритетно да се осигурят пограничните районни съдилища, при които се наблюдава нарастване на делата, свързани с миграцията, с необходимото техническо оборудване.

Другата мярка е шефовете на административния съд на София и Бургас да следят ежеседмично натовареността на районните съдилища в граничните райони, и да предприемат незабавно мерки според тяхната компетентност, за командироване на съдии, както и да сезират съдийската колегия за предприемане на други мерки, свръзани с рязко повишаване на натовареността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама