Германия и Франция в решителна битка на Евро 2016, 8 месеца след терора на „Стад дьо Франс“

13:52, 07 юли 16 / Свят 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази вечер Франция среща отбора Германия в решителна битка на полуфиналите на Европейското първенство по футбол. Двубоят между двата отбора носи горчиви спомени за отбора на домакините.

Датата петък 13 ноември 2015 г. ще бъде запомнена като най-черната в историята на Франция, когато при координирани атаки в различни части на Париж терористи от „Ислямска държава“ извършват самоубийствени атентати. Равносметката – жертвите са 130, 90 от които в концертната зала „Батаклан“, а пострадалите са над 300 души.

Едно от местата, ударено от терористите от Даеш, е най-големият стадион във Франция „Стад дьо Франс“, намиращ се в северното парижко предградие „Сен Дени“. Там на 13 ноември се игра последният мач между Франция и Германия, завършил 2:0 в полза на „петлите“. По време на контролата между двата отбора две камикадзета се самовзривяват на стадиона, където са френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел.

Черният петък 13 носи ужасяващи спомени за сестрата на една от звездите на френския отбор Антоан Гризман – Мод Гризман. Дни преди срещата, която ще определи финалиста на Евро 2016, който ще се срещне с отбора на Португалия, младата жена си спомня за фаталната нощ. На 13 ноември Мод Гризман избира да посети концерта на групата Eagles of Death Metal в зала „Батаклан“, който съвпада с мача на брат й.

Пред американски „Ню Йорк Таймс“, цитиран от френските медии, Мод Гризман разказва, че влязла в концертната зала малко преди 21:00 часа. Тълпата се множала, а в очакване на концерта на метал бандата, Мод се спряла за кратко и пред щанда с фланелки. След това хвърлила бегъл поглед към телефона си и разбрала, че брат й е титуляр срещу Германия в приятелския двубой на "Стад дьо Франс", Младата жена прибрала мобилния си телефон, затова не видяла съобщенията в Twitter за експлозиите около стадиона в 21:20 ч. Не разбрала и за двете камикадзета, стрелбата в ресторантите и за извеждането на президента Оланд с хеликоптер от "Стад дьо Франс".

40 минути след началото на Eagles of Death Metal обаче чула силни гърмежи разтресли "Батаклан". Никой не знаел какво се случва. "Първоначално си помислихме, че е някаква шега и че е част от шоуто. Но след това чухме писъци", спомня си Мод.

Задно с приятеля й били изтласкани към десния ъгъл на сцената, след като в залата нахлули трима терористи с автомати и гранати. Двамата с него се хвърлили на земята в опит да избегнат куршумите, а межу тях легнала жена.

Мод лежала по очи и не помръдвала. "Ако мръднеш, си пътник. Човек до мен помръдна и го застреляха. Просто го застреляха и го чух как пада."

Сестрата на футболиста не помни как е изглеждала жената до нея. Блондинка или брюнетка, ниска или висока... Нищо. Но никога няма да забрави ръцете й.

Легнали по очи и в отчаян опит да не помръдват нито една част от телата си, те държали ръцете си. От време на време Мод стискала дланта на жената, тя предавала сигнала на приятеля й Симон, след което на свой ред отвръщала със стискане. И така 90 страшни минути, в които всеки от тримата трепнел дали ръката му ще бъде стисната. "Това бе единственият начин да си предадем един на друг, че още сме живи", разказва си Мод.

Пред изданието Мод Гризман си спомня и колко бързо са бягали заедно с приятеля й Симон след пристигането на полицията в 2 през нощта в опит да намерят такси. „Имах кръв по цялото тяло и не знаех дали е от мен“, споределя ужаса от фаталната нощ. Младата жена не говори много за трагедията, но това не означава, че е забравила.

Спомените й за подробностите са откъслечни - колко са били терористите, къде са били в залата и какво са крещели. Но помни стрелбата на автоматите, затишието след това и новите откоси.

С останалите оцелели се събрали на стотина метра от залата, докато полицията продължавала операцията си и звъннала на майка си от мобилния телефон на Симон. "Крещях само "Вън съм! Вън съм!" безброй пъти, защото не знаех какво друго да кажа.

Относно предстоящият тази вечер мач Мод Гризман казва, че това е важен мач за Антоан, за отбора, за феновете. "Не свързвам футбола с това, което се случи. Опитвам се да не мисля по този начин", признава Мод, която след трагедията е преминала само един сеанс при психолог.

"Семейството и животът са моята терапия", отсича тя.

Разговаряла е надълго и широко с Антоан за трагедията само веднъж - около седмица след нея, когато му отишла на гости в Мадрид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама