Плевнелиев: До дни ще има обвинени за атентата на летище „Бургас“

12:57, 07 юли 16 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До дни ще има обвинени за атентата на летище „Бургас“, съобщи президентът Росен Плевнелиев след срещата със своя израелски колега Реувен Ривлин, предаде БНР.

Държавният глава се позова на уверение от главния прокурор Сотир Цацаров.

През юли 2012 година беше взривена бомба до автобус с израелски туристи. Загинаха петима от тях, както и българският шофьор на автобуса Мустафа Кьосов.

“Никои от нас няма да се успокои, докато не бъдат изправени пред съда тези, които извършиха, но и тези, които мотивираха и организираха атентата в Сарафово през юли 2012 година. Това ще се случи много много много скоро, имам уверенията на главния прокурор на България, че е въпрос на дни”, каза още той.

Президентът обясни, че делото на терористите от Бургас не е успяло докрай, защото "не ни уплашиха и не намалиха броя на туристите от Израел към България”. „Второто беше, че тези терористи ни сплотиха. Тръгнахме по техните следи и двете държави, с помощта и на световната антитерористична служба знаем кои са извършителите и ще ги изправим пред съда, знаем и тези, които са зад тях”, заяви Плевнелиев.

Държавният глава каза още, че страната ни разглежда Израел като потенциален доставчик на газ за България и региона на Югоизточна Европа. „Имаме готовност да реализираме предложението на израелската страна, което беше отправено от министър-председателя Нетеняху по време на срещата му с премиера Борисов за провеждане на стажове на български студенти по математика, както и на млади български специалисти, работещи в областта на високите технологии в израелски компании, специализирани в киберсигурността и киберзащитата”, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама