6,5 млн. души умират годишно от замърсения въздух, сочи изследване

23:07, 03 юли 16 / Свят 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Замърсяването на въздуха причинява 6,5 милиона смъртни случаи всяка година. Прогнозите на учените са те да се увеличат значително през следващите десетилетия, ако енергийният сектор не предприеме по-сериозни действия да намали вредните емисии.

 

Това сочи ново проучване, публикувано тази седмица от Международната агенция по енергетика. Специалният доклад подчертава връзката между енергетиката, замърсяването на въздуха и здравето на хората. Изследването очертава и конкретни стъпки, с които енергийният сектор може да намали съществено лошото качество ан въздуха - четвъртата най-сериозен риск за човешкото здраве.

В доклада на организацията, Представляваща големи индустриални страни организация подчертава в доклада си, че "много от първопричините, но и възможните решения" на този сериозен проблем се коренят в енергийната индустрия.

Изследването на замърсяването на въздуха е първото по рода си за агенцията, която е обединение за енергийната сигурност, базирано в Париж, което разширява мисията си под ръководството на изпълнителния директор Фатих Бирол, отбелязва „Ню Йорк Таймс“.

Международната агенция по енергетика включва 29 членове – богати, индустриални страни, и е основана в отговор на Арабската петролното ембарго през 1973 г. С цел да координира международни отговори и реакции по въпросите на енергетиката. МАЕ е най-известна с месечните си доклади за петролния пазар, които се ползват с доверие от търговците.

Икономистът Фатих Бирол, който оглавява агенцията заявява, че прогнозите и притискащите обстоятелства свързани с промените в климата, както и появата на страни като Китай и Индия, като големи потребители на енергия и замърсители означава, че агенцията трябва да смени стратегията си.

Според Бирол за да сме адекватни на времето, трябва да работим много по-тясно с новите енергийни икономики.  Той работи за изграждане на връзки предимно с Китай, чиято енергетика според експертите е от решаващо значение за успеха на световните усилия за намаляване на въглеродните емисии.

Бирол се опитва да постави агенцията в позицията да е от решаващо значение при координирането на глобалния подход в усилията, свързани с енергетиката. Това включва и придвижване на споразумението за глобалното намаляване на вредните въглеродни емисии, постигнато в Париж миналата година. "Светът се нуждае от международен орган, отговарящ за енергетиката", заявява Нийл Хърст, старши изследовател в Института Грантъм в Империъл Колидж в Лондон.

Според шефът на агенцията, с относително евтини действия, като например приемането на по-амбициозни стандарти за чист въздухи, по-ефективни политики за контрол и изпълнение, отделните държави могат да направят сериозни крачки в посока намаляване замърсяването през следващите 25 години.

По думите му Китай трябва да затвори силно замърсяващите въглищни централи и да установи по-строги стандарти за емисиите от моторни превозни средства.

 

Такива промени могат да съществен позитивен ефект. В Индия, делът на населението, изложено на висока концентрация на замърсяване от фини прахови частици, може да спадне от 60 % в момента до под 20 на сто през 2040 г. В Китай засегнатото население от същото токсично замърсяване може да спадне до под една четвърт от над 50% в момента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама