Христо Иванов разказал на европрокурорите за корупцията в съдебната власт

22:04, 03 юли 16 / Политика 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият министър на правосъдието Христо Иванов е разказал на четиримата прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия за корупцията в съдебната власт. Това стана ясно от думите му в предаването „Просто Диков“ по BiT.

Иванов е разговарял с европрокуририте, които правят проверка на държавното ни обвинение. Интервютата с тях са конфиденциални, като до момента единствено преподавателят по право доц. Кристиан Таков обяви публично, че е разговарял с тях. 

По думите на бившия министър въпросите им към него били свързани със структурата на прокуратурата и въпросите, които са дефинирани в Стратегия за съдебна реформа.

„Тоест индикациите за използване и злоупотреба с прокурорски правомощия, наличието на политическо влияние от и в прокуратурата. Не съм казвал нищо различно от това, което съм казвал публично: „България има огромен проблем и той е видим от самолет“. В България има корупция и тя не се разследва“, разкри Христо Иванов.

По думите му хората, които се занимават с този тип закононарушения по високите етажи на властта, де факто са с гарантиран имунитет. Тази гаранция идвала персонално от личността на главния прокурор – всеки един досега.

„По един или друг начин – някои по-динамично, други по-меко. Това са разлики в стила, но съдържанието на тази позиция в българския политически модел е едно и също“, посочва той.

Според него изключение правят случаите, в които политическата ситуация се извърта, така че по политически причини, а не защото законът го казва, „някой трябва да бъдеш понамачкан“.

„Ако си мълчиш, делата се разпадат в съдебна зала. Неслучайно няма нито един успех с наистина сериозна и важна корупция“, подчерта бившият правосъден министър.

Той каза още, че пред сградата на Европейския парламент, намираща се на ул. „Георги Раковски“ в София, едни млади хора са стояли там.

„Направи ми впечатление, че когато минах и тръгнах да влизам, те извадиха телефони и ме снимаха. Така се случи тези два дни, че пътят ми мина от там, а те и двата дни бяха там. Започнахме да си разменяме погледни и те с едни изкупителни усмивки ми кимаха. Тяхното присъствие беше видимо, но не мога да говоря кой е зад тях. Те може да са пратени от някоя медия или друга крайно заинтересована страна от това кой ще се среща с прокурорите“, обясни Христо Иванов. 

Според него такава е самата прокуратура и припомни искането на обвинител № 1 Сотир Цацаров, че трябва да бъде обявен списъкът на хората, които са се явили на такъв разговор. 

По думите на бившия правосъден министър още през февруари са много подробно договорени правила за провеждането на тази мисия. 

Христо Иванов е на мнение, че офанзивата на медии като в. „Труд“ от последните дни се случва, за да прикрие фактът, че в четвъртата година от мандата на Цацаров и 10-ата от началото на мониторинга върху съдебната ни система от страна на Европейската комисия, се налага да бъде изпратена специална мисия за проверка на прокуратурата. 

„Всеки човек с нормално чувство за съвест би си подал оставката. Цацаров не е България. Хората, които казват какво е положението в България на нашите партньори, не са доносници, само защото създават неудобства на поредния оял се висш български бос, който злоупотребява с положението си в България“, заяви Иванов и допълни, че ситуацията у нас няма да убегне на европейските прокурори

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама