Пловдивчанка майстори всичко от хартиени ленти

17:34, 03 юли 16 / Любопитно 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Квилингът е едно от онези изкуства или пък хоби, което може да продължи цял живот. Повдив Topnovini.bg ви среща с Владислава Владова. Тя разкрива тайната изкуството на рязане и къдрене на тесни ленти от хартия, които образуват сложни фигури. Категорична е, че от хартия може да са направи всичко от кутия за бижута до човешки фигури.



"Моя приятелка преди около 5 години ме помоли да й направя плик за пари, влязох в интеренет да потърся по интересни сгъвки и попаднах на квилига. Грабна ме. Сега, когато  гледам старите си изделия се чудя аз ли съм ги правила. Нормално е, когато нещо се практикува човек са израства", спомня си Владислава.



Това, което е различно за нея от другите изкуства е, че при квилинга няма грешка, няма как да обърка. "Искайки да направя определен елемент дори и да не се получи идва друга форма. Нищо не се хвърля. Човек, който иска да прави квилинг според мен трябва да притежава въображение и търпение", казва жената.



"Аз лично разглеждам картина и когато ме грабне се опитвам да я възпроизведа чрез квилинг. Дори не е необходимо да се прави скица, решавам какви цветове ще използвам, какви елементи ще включа и започвам.



Има основни форми като кръг, капка, а лентите имат различни ширини. Навивам лентичката на руло, стремя се да върви равно с палеца и показалеца ограничавам движението навън и навътре. След като е готов нанасям лепило, което при изсъхването става прозрачно", разказва Владислава.



Някои работят повече с основни елементарни мини-обекти, оформени след навиването на лентата и слепени един за друг. Други, използват лентите като линии за създаване на рисунък. Има и 3D направление, в което се създават мини скулптури от съединяване на отделните елементи в пространството.



"Най-любимата ми изработка е една градинка на феите, която поиска дъщеря ми. Всичко почти бях сглобила, но дъщеря ми имаше свое виждане и трябваше да се разместят всички елементи. Децата са много добри при изработването на квилинг изделия, защото те измислят различни фигури, дават идеи. Те са по-смели. Не се страхуват да излязат от рамката, да предложат нещо различно и ново. Ние възрастните рядко се отклоняваме от шаблона", казва жената със сръчните ръце.



Най-трудоемката картичка за нея е, когато се наложи запълване на изображения, защото се изискват повече елементи. "Както художника рисува на едно животно мускулчетата и очите, така и тук те трябва да се направят, но с хартиени ленти", пояснява Владислава.



Тя е категорична, че е важно и да се изпитва удоволствие. "Невероятно е как от една обикновена хартия се получават такива красоти. Това ми нови удовлетворение и спокойствие", завършва Владислава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама