В последния ден на „Плаващите кейове на Кристо“ водолаз разкри подробности за проекта

16:36, 03 юли 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Христо Явашев - Кристо е единственият българин в исторически контекст, който е оказал влияние на световен исторически процес. Той е докоснал десетки милиони хора със своето изкуство през годините.

Това казва водолазът и мореплавател Михаил Заимов в ефира на „Нова телевизия“ за инсталацията "Плаващите кейове" на Кристо. Тя се намира на италианското езеро Изео и ще бъде закрита тази вечер, след като привлече повече от един милион посетители.

„Много близък съм с неговия племенник, който от години работи заедно с Кристо“, казва Заимов.

По думите му в екипа на създателя на плаващите кейове работят предимно българи. Над 80% от целия проект е създаден от или с участието на наши сънародници.

В Созопол пък са правени първите тестове на плаващи кубчета, за да се установи как реагират при различно вълнение.

Самата лодка на Кристо също е родно производство. Тя е направена в Бургас и е регистрирана в Созопол. Главен координатор на проекта е Росен Желязков, който е професионален водолаз. С него работят още около 30 младежи от Националната спортна академия (НСА), както и много доброволци.

„Бях в процеса на строежа и малко преди самото откриване на „Плаващите кейове“. Исках да видя как е изглеждат те без хора върху тях“, разказва Михаил Заимов.

По думите му целият процес по изграждането на кейовете е заснет от Космоса.

Трите километра „плаващи понтони“ върху езерото Изео, покрити с жълто-оранжев на цвят плат, контрастиращ с тъмно зелената вода и зелените склонове на заобикалящата планина, свързваха крайбрежния град Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло.

Структурата, направена от 200 000 полиетиленови куба, подлежащи на пълно рециклиране, свързани помежду си с 200 000 гигантски винта, бе открита на 18 юни с амбицията да привлече по 25 000 посетители в делничен ден и 40 000 през уикенда или половин милион за 16 дни.

Средно обаче по плаващите понтони преминаваха по 100 000 души на ден и дори 120 000 през уикенда. Както и при всяко друго творение на Кристо, който вече опакова Пон-Ньоф в Париж и Райхстага в Берлин, успехът бе гарантиран. Сегашната инсталация струва 16 милиона евро и бе финансирана с продажбата на рисунки и подготвителните проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама