Завишаване на нивата на корупцията у нас отчитат от Центъра за изследване на демокрацията

15:28, 03 юли 16 / Политика 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 2011 година нивата на корупция у нас спадат, но сега отново са 22% засегнати годишно – т.е. милион и триста хиляди такива случаи веднъж годишно, което е много. Това обясни в ефира на БНР Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрацията. Повод за коментара е приетият на първо четене антикорупционен закон на Меглена Кунева.

Стоянов съпостави актуалните данни за корупцията с тези за криминалната престъпност и най-често срещаните престъпления, жертви на които годишно стават около 10 на сто. „За да влязат в пълния им обем всички случаи на корупция в съдебната система е необходим огромен ресурс“, коментира изследователят.

Проявите на корупция са канализирани в две големи групи -административна корупция и завладяване на държавата, подчерта Стоянов. По думите му административната корупция включва единични дребни сделки на чиновници с по-нисък ранг, които заобикалят правилата и тези ситуации са безкрайно много. „Завладяването на държавата се изразява в по-силни актьори, изградили корупционен щит и корупционни канали, по които си общуват с държавата“, допълни той.

Експертът посочи, че Центърът за изследване на демокрацията е обобщил, че „доста схеми са за злоупотреби с обществени поръчки, скрита икономика на неспазване на данъчни закони в легална дейност, данъчни измами, контрабанда, нарушение на митническото и данъчното законодателство, блокиране на институции на контролната система и на правоприлагащи институции, медиен контрол“.

Допълни, че в сравнителен план със страните в региона движението на България отбелязва негативна тенденция – в Сърбия процентите са 18, за Хърватия и Турция са 8, в Македония стойностите са като нашите, а Босна, Албания и Черна гора имат най-високи нива на корупция. В Дания стойността е 1%. Александър Стоянов изтъкна, че през 2001-2002 страната ни е стояла най-добре в регионален план и отбеляза, че антикорупционният закон е полезен, но сам по себе си нищо не прави.

Относно приетия антикорупционен закон Димитър Шишков от ДБГ обясни, че той е „начало, което може да даде началото на борбата срещу корупцията“.

„Засега обаче политическата воля е много колеблива, а нещата са като битката между Давид и Голиат”, допълни той.

„Видях страх в очите на много от политиците в народното събрание и манипулативни изказвания, без да се чете сериозно закона, което ме кара да мисля, че този закон може да работи много добре. Законът е разписан много добре... Навсякъде има черни овце, които този закон трябва да измете от политическата сцена“, каза депутатът.

Според Шишков въпреки политическата воля да се постави това начало, може да се случи и обратната хипотеза – законът да бъде приет в неработещ вариант.

„Ако осакатим между първо и второ четене закона и допуснем прекалено много компромиси с него, той нищо няма да направи. Надявам се на следващите избори хората ще запомнят кои са променили закона така, че да не може да работи и дали искат тези политици да ги управляват“, допълни още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама