Млад информатик мечтае високите технологии да се развиват в хармония с природата

15:02, 03 юли 16 / Любопитно 25 559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В колекцията му от отличия има десетки златни, сребърни и бронзови медали от състезания у нас и по света. Твърде млад той успешно защитава името на България в редица престижни международни турнири. Той е един от отличниците на тазгодишния випуск дванадесетокласници.

Антон Чернев е роден в Шумен през 1997 година. Обича тъмния шоколад, дегустацията на сирена, все още няма приятелка и за момента единствената страст в живота му остава информатиката.

Записват го да учи в Трето основно училище “Димитър Благоев” в Шумен, където остава до пети клас. После се прехвърля в ПМГ “Нанчо Попович”. Там е приет и след седми клас в паралелка математика, информатика и английски.

Още от първолак обаче Антон усетил непреодолим интерес и влечение към математиката. На първите състезания по точната наука тръгнал във втори клас.

По същото време по-големият му брат Ивайло започнал да посещава школа по информатика. Така малкият Тони се запознал съвсем от близо с компютърната наука. Едва дочакал да стигне четвърти клас и станал един от възпитаниците на доц. Бисерка Йовчева в Школа “А&Б” в Шумен. Там момчето имало възможност на воля да прилага практическите си знания по математика и да сътворява различни програми. Било повече от страст и нещата се развивали като естествена прогресия.

Сред най-ценните си отличия определя сребърният медал от ХІІ Международна Жаутиковска олимпиада в Казахстан тази година, бронзови медали от Международния есенен турнир по информатика и златен медал от същото състезание, но в младша възраст и още много медали от Международната олимпиада в Македония от 2012 година и национални олимпиади.

Антон не крие, че посвещава на информатиката повече от времето си. “Не може една седмица преди състезание да седнеш да решаваш задачи и да си готов”, разказва Тони и признава, че последните дни преди всеки турнир единственото му занимание е решаването на задачи, а хората от отбора са освободени от училище.

До големите успехи обаче младежът стига след години на неуморен труд, постоянство и упоритост. “Като си помисля какво ми е дала информатиката за мен няма по-ценно нещо за запълване на свободното време”, откровеничи зрелостникът.

Любовта към математиката мотивирала младежа още от най-ранна детска възраст да започне целенасочени занимания с информатика. И до днес изявеният информатик не може да обясни странното си влечение към точната наука, при условие, че само един от родителите му има инженерно образование. “Това обаче не се брои”, смее се Тони и все пак признава, че главният виновник за началните му стъпки в информатиката е неговият по-голям брат Ивайло.

Успехите постигнати след години усилен труд днес вече дават своите плодове, защото освен десетките медали Антон ще учи информатика в Софийския университет без приемен изпит. Нещо повече младежът е получил покана за работа от софтуерна фирма “Мусала Софт”. “Това е добър начин да се съчетае ученето с практиката”, обяснява информатикът.

Бъдещата си реализация за сега Тони свързва с България. “У нас този бранш се развива изключително бързо и за човек, който има желание няма никакви пречки да се развие и в страната ни”, коментира младежът и посочва, че това може да стане в София, Варна, Пловдив и други по-големи градове. Съжалява, че за момента хора, които се реализират в сферата на IT индустрията не остават в Шумен, поради липса на подходяща среда за кариера.

Съвсем откровено Антон признава, че няма кумир от света на високите технологии. “Предпочитам не да се сравнявам с някого, а да работя за собственото си усъвършенстване, защото не е нужно да се превръщам в някого. Важното е да бъда себе си”, категоричен е Тони. Във века на високите технологии той вижда бъдещето като съчетание между нещата, които получаваме от природата и техническите постижения, но казва, че реалността е по-различна, защото технологиите се развиват за сметка на околната среда. На вечния въпрос – “Ще измести ли машината човека?” – Антон отговаря с твърдо: Не!

За него биоробот е относително понятие, защото те не са достигнали нивото на процесите в мозъка, което има човек. В следващите няколко десетилетия младият информатик не вярва, че е възможно да се създаде машина близка до човешките възможности. Най-голямото предизвикателство пред учените в сферата на роботиката, според Антон, ще бъде пресъздаването на мисловните процеси при човека.

Въпреки успехите, които е постигнал в информатиката младежът не мечтае за велики открития, които да направи. “За мен е изключително трудно да предвидя бъдещето си в перспектива от 10 години. Сега е важно да завърша университета. Тогава със сигурност мисленето ми ще се промени. Единственото, което мога да кажа със сигурност е, че ще продължа да се занимавам с информатика”, категоричен е Антон.

Съвсем очаквано една от екстремните случки в живота му е свързана отново с информатиката. При поредното пътуване за турнир в чужбина момчето забравя да вземе декларация, че родителите му са съгласни да напуска страната. Това обаче станало ясно едва на границата с Румъния. До самолетния полет от летището в Букурещ оставали само час и половина. Започнало щуро въртене на телефони и някак нещата се уредили, но единствено бързото бягане на аеропорта в румънската столица спасило отбора и той благополучно се качил на самолета за Русия.

Според Антон хубаво би било всеки млад човек възможно по-рано да открие заложбите си и да ги развива. “Всеки човек е добър в нещо, въпросът е на време да разбере в какво, за да може да се развива и да стане професионалист”, разсъждава информатикът и допълва, че младежите без мотивация не се реализират, не защото са неспособни, а защото са пропуснали времето да се развият в интересните за тях области. Категоричен е, че не винаги родителската намеса в бъдещото развитие на младия човек води до успешна реализация, но не отрича, че децата трябва да се вслушват и в гласа на по-възрастните. “Просто трябва да се намери баланса. Не може да оставиш животът ти да бъде предопределен от родителите, но не трябва и да отхвърляш всеки техен съвет”, категоричен е на финала на разговора ни Антон Чернев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама