Граждани алармират за трупове на крава и делфин на плажа край Шабла

13:47, 03 юли 16 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Може да се разходите или поплажувате на уникално място. Между Шабла и село Езерец се разхождате между трупове на крава и делфин. Видимо са там от началото на сезона. Надяваме се да не са там до края му”, става ясно от изпратен до dnevnik.bg сигнал, съпроводен със снимки.

Кметът на Шабла Мариян Жечев коментира пред Topnovini.bg, че в Общината не е постъпила информация за това.

Практиката е да бъде сезирана РИОСВ във Варна, която да даде предписание какво да бъде направено с труповете. Предвид това, че в района вече няма екарисаж, обикновено се препоръчва загробване на животните.

Кметът посочи, че често животински трупове са изхвърлени на брега, когато в района преминават кораби, натоварени с животни.

Припомняме, че за изхвърлени от морето трупчета, най-вероятно, на малки делфинчета, бе алармирано през миналото лято от почиващи в района на Крапец.

Природозащитникът Атанас Русев, който нарече себе си „гробар на делфинчетата“, в разследването "Мълчаливият" убиец на делфинчета! обяснява, че когато се правят проучвания за нефт и газ, това става с много мощни звукови сигнали, които се излъчват от специални кораби. Те трябва да се отразят в морските недра и да предоставят „картина“ на дъното и евентуалните залежи на изкопаеми горива там. Във водата обаче силата на звука може да надмине в пъти децибелите от реактивен самолет, което за животните има ефекта на експлозия. „Представете си вие да останете без зрение, равновесие, слух, без никакви сетива и в същото време в тялото ви на 100 места да има вътрешен кръвоизлив“, дава пример Русев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама