Антоний Гълъбов: Референдумът беше загубен още, когато го нарекоха Брекзит

13:43, 03 юли 16 / Политика 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ясно е, че референдумът тръгна да бъде губен още в момента, когато се наложи името Брекзит. Това заяви политологът доц. Антоний Гълъбов по време на дискусия на тема „Брекзит и бъдещето на политическа Европа“, организирана от неправителствената организация Обединени реформатори.

„Росен Плевнелиев беше казал, че двата пъти, в които Дейвид Камерън беше в София, говорил с него и му казал да не прави това, защото няма да стане добре. Камерън му обяснявал, че завършил пиар в „Оксфорд“ и добре разбирал настроенията на британското общество. Може би „Оксфорд“ не е най-доброто място, където да учиш пиар“, коментира Гълъбов.

По думите му най-големите врагове на Европа не знаели кое е най-страшното за нея - някой да се изправи и да каже, че тя е завършена и изградена реалност. Политологът е на мнение, че Европа е силна, докато се развива и предоговаря.

Гълъбов отново заяви, че е необходим нов договор на ЕС и обясни, че след като се провалил проектът за европейска конституция, се постигнало съгласието за подписването на Лисабонскоя договор.

„Държа на него, защото това е първият договор на ЕС, подписан и на български език. Той даде компромисни решения. В момента обаче, капацитетът му е изчерпан. Ако септември месец стартира процедурата по отделяне на Великобритания от ЕС, това ще отнеме около две години. Няма съмнение, че тя е дълбоко враснала в основите на ЕС, така че за пълно радикално отделяне и дума не може да става“, категоричен бе политологът, като допълни, че е напълно възможно части от Великобритания да предпочетат да не продължат заедно с Англия.

По думите му България няма стратегическа мисъл, което било много голям проблем. „Страната ни може да се окаже в епицентъра на подписването на нов договор по простата причина, че 2018 година е мандатът на председателството ни. Ако България има самочувствието да допринесе за развитието на ЕС, това може да е тема, която страната ни да постави“, каза още Антоний Гълъбов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама