Десет глоби за шофиране имал водачът, убил жена на пешеходна пътека в Стара Загора

13:14, 03 юли 16 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорецът Ангел Донев, осъден за убийството на жена на пешеходна пътека в Стара Загора, имал десет глоби за нарушения на пътя. През периода от 2009 - 2013 г. е демонстрирал  постоянно поведение на обществено опасен деец по транспорта, и тези нарушения го определят като водач, който се  отличава с особена арогантност и наглост, пише в мотивите за присъдата.  Сред тях са: неспазване на пътен знак, движение с превишена скорост, предоставяне на автомобила на лице в нетрезво състояние, неплащане на наложените пътни глоби, които от 10 случая са платени само в два.

Според Прокуратурата пък по време и след деянието Донев е демонстрирал пълно незачитане на правилата: не е направил дори опит да спре, нито  да намали скоростта, не е подал сигнал за ПТП на националния тел. 112, и дори е отишъл на работа. Още на следващия ден е започнал действия по заличаване на следите, свързващи го с престъплението, в които е включил и свои  роднини, подал е и молба за пререгистрация на свидетелството му за  правоуправление, тъй като към момента на катастрофата, срокът му е бил изтекъл.

Пред съдиите Ангел Донев е заявил, че не е знаел, че на мястото на катастрофата има пешеходна пътека, било е тъмно и настилката е била мокра от дъжда от предната вечер, както и че е инвалид и кормува само  с дясната си ръка,  поради частична пареза на лявата. При преминаване пред пешеходната пътека в деня на произшествието – 11 февруари т.г., той е управлявал автомобила си със скорост от  55,73 км/ч.

След като извършил престъплението, Донев отишъл на работа и като свършила смяната му, с автомобила се прибрал у дома си. За да заличи връзката си с извършеното престъпление, решил да отстрани деформациите по автомобила като смени обзорното стъкло.  На следващия ден той отишъл с автомобила до сервиз и поръчал смяна на стъклото. Твърдял, че е блъснал животно. Сменил стъклото, взел старото и го изхвърлил на сметището. След това прибрал автомобила в гаража на къщата си и свалил задния спойлер. Тъй като имало побитости по предния капак, които не можел да отстрани сам, а се извършвали проверки на автомобили тъмни на цвят , включително модел ”Фолксваген” , решил да потърси помощта на роднини. Признал пред тях за извършеното и поискал да смени предния капак на колата си с друг. 

След мащабна акция на 26 февруари Донев бил заловен. При огледа в гаража му е иззет паркирания в него автомобил, с който е причинено произшествието. Впоследствие  той признал за извършеното престъпление и сам посочил автосервиза, където била извършена смяната на предното обзорно стъкло.

На 21 юни т.г. 51-годишният Донев, след като се призна за виновен и поиска съкратено съдебно следствие,  получи присъда от шест години и осем месеца лишаване от свобода постановена от състав на Окръжен съд Стара Загора.  Освен това му е забранено да управлява автмобил девет години. Присъдата обаче подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама