Концерт на Хамбургски камерен оркестър имаха възможност да видят русенци

11:22, 03 юли 16 / Култура 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вчера в Доходното здание се проведе концерт на Камерен оркестър КАМЕРАТА ХАМБУРГ, който се организира под патронажа на Почетния генерален консул на България в Хамбург проф. д-р Герд-Винанд Имайер и кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Информация за събитието съобщават домакините от Община Русе.

Концертът бе открит от зам.-кмета на Община Русе инж. Димитър Наков, който изрази удовлетвореност относно възможността русенци да се докоснат до музикално майсторство от световна класа. 

На сцената музикално майсторство демонстрира българската цигуларка Йоанна Каменарска, която е първата жена-концертмайстор в Хамбург. Зрителите се насладиха на изискана концертна програма, която включваше популярни произведения от Хайдн и Моцарт.

По-рано през деня Наков се срещна с проф. Имайер, като на срещата присъстваха още г-жа Имайер, д-р Теодора Константинова – общински съветник в град Русе и Райна де Перейра. 

Зам.-кметът Наков е приветствал поредното посещение на проф. Имайер в Русе: „Нашият град е известен като „перла“ в региона. Бързото му развитие е предпоставка да отправя покана към потенциалните ни партньори в лицето на германските инвеститори. Смятам, че има бъдеще за тяхното присъствие в нашия град, който е със силни предимства – дългогодишни традиции, изграден авторитет и много осъществени и бъдещи проекти.”

Били са обсъдени възможности за възобновяване на досегашните отношения и преминаване към по-интензивни и развиващи се контакти не само в културно, но и в икономическо естество чрез създаване на бъдещо рамково споразумение. Предвижда се продължаване на съвместната работа между театъра в Оснабрюк и русенския Драматичен театър „Сава Огнянов“, които са имали общи проекти до 2011 г., като този въпрос е бил иницииран от кмета на Оснабрюк - Борис Писториус. Проф. Имайер прикани към повече практическо съдействие между страните и изрази увереност, че се откриват много възможности за съвместна работа по осъществяването им: „Културата изгражда мостове и е време да изградим такива между Северна Германия и Русе!”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама