Атентаторите от Бангладеш били местни, нямали общо с „Ислямска държава“

10:25, 03 юли 16 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Aтентаторите от Бангладеж, които отнеха живота на повече от 20 души в ресторант в Дака, са били местни и властите вече са опитвали да арестуват петима от тях, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Нападението срещу ресторанта в дипломатическата зона на бангладешката столица е с мащаби и сложност, невиждани досега в южноазиатската страна, казват експерти. Всички извършители са били бангладешци и органите на реда са опитвали няколко пъти да арестуват петима от тях, заяви ръководителят на полицията Шахидул Хоке снощи пред местни медии.

Терористите не са членове на „Ислямска държава”, заяви днес министърът на вътрешните работи Асадузаман Хан, цитиран от Франс прес.

"Те са членове на Джамаат-ул-муджахидин", уточни министърът и допълни, че тази екстремистка групировка от повече от 10 години е забранена на територията на страната.

Поради мащабите и сложността на нападението се разследват възможни връзки с транснационални ислямистки екстремистки групи.

Полицията разпространи имената и снимките на шестимата нападатели, които бяха убити от командоси от антитерористичните сили. Седми нападател е заловен жив и е разпитван от полицията.

Вътрешният министър Хан съобщи, че всички похитители са образовани младежи, някои от които са завършили университет, и произхождат от добри семейства, както и че никой от тях не е посещавал училище за изучаване на Корана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама