Само загуби очакват България заради Брекзит, убеден е Симеон Дянков

09:35, 03 юли 16 / Политика 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Брекзит ще донесе единствено и само загуби за България. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков по темата за резултатите от референдума във Великобритания, където британците решиха Обединеното кралство да напусне ЕС.

Според него Брекзит ще доведе до три основните групи от загуби. Първата е, че в следващите 2-3 години "няма да сме основна тема в ЕС и следователно проблемите в Източна Европа няма да са на дневен ред". По думите му европейските лидери ще мислят как да смекчат удара от излизането на Великобритания.

Втората група проблеми, по мнението на Дянков, са относно интеграцията на ЕС. Според него приобщаването на нови членки ще остане с няколко години назад. „Въобще политическата и икономическата интеграция ще бъде много бавна“, убеден е ексфинансовият министър.

На трето място той постави някои от важните политики за България, като например общия енергиен съюз. Дянков е на мнение, че е безвъзвратно загубен поне за последните 4-5 години.

„Само тежести предстоят на България и Европа от Брекзит. Не е положително това, от каквато и да било гледна точка“, посочи той.

Симеон Дянков допълни, че САЩ, където той живее и преподава, има недоумяват как се е стигнало до резултатите от Брекзит. Имало и притеснение какво ще се случи на президентските избори в САЩ и дали избирането на Доналд Тръмп няма да разлюлее икономиката. По думите му е притеснителното, че голяма част от обещанията са сходни с тези от Брекзит.

„Има много паралели с това, което стана във Великобритания и това, което тук готви Тръмп. Няма такъв прецедент досега. Видя се от страна на политиците във Великобритания, те поеха отговорност. От европейските политици обаче, не сме видели реакция. И от страна на Европа има грешници. Най-големият грешник в ЕС са лидерите на ЕК, които са длъжници на европейските граждани. Не успяха да обяснят какви са плюсовете на голям европейски пазар. Всеки ден излиза информация дали и други страни искат да са в ЕС“, коментира Симеон Дянков.

За решението на арбитражния съд, отсъдил България да плати 620 млн. евро за АЕЦ „Белене“, той заяви, че тази сума е значително по-малка, но сериозна за българската енергетика. Според него е по-добре да гледаме напред и да направим равносметка, че енергийните проекти от големия шлем трябва да останат зад нас. „Белене“ като проект не ни трябва, той е корупционен“, подчерта бившият финансов министър.

По думите му правителството стои стабилно в енергийната политика, но единственият недостатък е липсата на икономическа такава.

„Надявам се, че Брекзит и на нас ще ни даде момент за размисъл. Имаме достатъчно добри икономисти и в парламента, които могат много по-дейно да се занимават с икономическата политика“, изрази увереност Симеон Дянков.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама