Алекс Алексиев: Атентатите в Турция са терористичен бумеранг срещу Ердоган

09:03, 03 юли 16 / Политика 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Атентатите в Турция са теорористичен бумеранг срещу Ердоган. Това коментира по Нова телевизия експертът по радикален ислям Алекс Алексиев.

Според него това е универсално явление и е много трудно да се разбере кой, как и защо е виновен. „Минаха 20 000 джихадисти в Турция. В Западна Европа се създават джихадисти ежедневно. Никой в Европа не обръщаше внимание защо Турция ги пуска в Европа“, коментира Алексиев, като гарантира и че в Германия ще има нови атентати.

Той е на мнение, че процесът е обратим, ако Европа обърне сериозно внимание на процесите, които радикализират мюсюлманската диаспора.

„Харчели са се 4 млрд. долара за радикализация. Шериатът се разпространява навсякъде. Той значи средновековно мракобесие. Ако това се позволява, защо се чудим за това, до което се стигна“, запита експертът.

По думите му от 2002 година, когато Ердоган дошъл на власт, Турция се ислямизира. Според Алексиев Ердоган е един ислямски диктатор, а Европа се поддава на шантажа му.

„Огромното мнозинство от нашите мюсюлмани трудно се поддават на радикализъм. По-друг е въпросът с циганите и помаците. В сравнение с останалите държави на Балканския полуостров, сме в много по-добро състояние. Смята се обаче, че сме ислямска територия. Стоим относително добре, но това не означава, че сме неуязвими“, коментира Алекс Алексиев.

За бурките той посочи, че са признак за това, че дадена част се подчинява на исляма, но никъде обаче в Корана не пише, че трябва да се носи. По думите му тези, които ги носят, обикновено са най-бедните.

„За България по-голяма опасност е, че сме оставили нашите мюсюлмани да се командват от Турция. Това е недопустимо, ако претендираме да сме суверена държава“, заключи експертът по радикален ислям.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама