Протестът на пчеларите в Гоцеделчевско успя

07:49, 03 юли 16 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 4 юли възобновяват пръскането с хеликоптери над Гоце Делчев и останалите населени места в общината, информираха от Областната служба "Земеделие" в Благоевград.

Третирането с химически препарати срещу комари, кърлежи и кръвосмучещи насекоми, бе прекратено временно заради протести на собственици на пчелни стопанства в района.

След срещата на пчеларите с кмета на града Владимир Москов, бе изпратено писмо до Българската агенция по безопасност на храните и Областната администрация в Благоевград.

Последва отговор, че от понеделник до 8 юли между 6.00 и 10.00 часа ще се проведе третирането по въздух на биотопи, обитавани от кръвосмучещи насекоми, които разпространяват болестта Нодуларен дерматит по животните.

Третирането на подлежащите терени в общините Сатовча, Хаджидимово, Гоце Делчев и Гърмен ще става съгласно приложените към уведомителния документ ежедневни карти, както и че препаратът, с който ще се извършва пръскането, е включен в списъка на разрешените за предлагане на пазара продукти за растителна защита.

Стриктно ще се спазвана клаузата в съответната наредба, че пчелините, населените места, както и площите на разстояние 800 метра от тя,х няма да бъдат третирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама