Близо 19 милиона лева ще струва санитарно-охранителната зона на яз. "Тича"

07:23, 03 юли 16 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
18.9 милиона лева е сумата, необходима за реализирането на санитарно-охранителна зона на язовир „Тича”. Това става ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя представи тези данни в отговор на въпрос от шуменския народен представител Иван Иванов какъв е размерът на подобен проект и откъде ще бъде финансиран той.

В отговора си Лиляна Павлова посочва, че в по-голямата част от случаите, където ВиК дружествата стопанистват язовирите за питейни нужди, вече имат обособени санитарно-охранителни зони.

Тя отбелязва, че при язовир „Тича” има няколко казуса, за разрешаването на които все още се търси най-доброто решение.

Главният проблем е това, че язовирът не е собственост на ВиК, тъй като доскоро се ползвал за напояване. Негов собственик е Министерството на земеделието и храните, а негов стопанин е „Напоителни системи”.

Въпреки това язовирът вече се ползва за питейни нужди и се стопанисва от ВиК – Шумен, които имат договор и ангажимент за доставка на питейна вода. Това е причината съгласно Закона ВиК – Шумен, да възложи обособяването и очертаването на санитарно-охранителната зона, казва в отговора си министърът.

По думите на Павлова голямата територия на язовира предполага изграждане на много съоръжения, за да се обособят трите пояса на зоната.

„Стойността на санитарно-охранителна зона е 18,9 млн. лв. от които 4 млн. лв. са задължителните мероприятия за обособяването на пояси 1, 2 и 3”, посочва Павлова и обяснява, че цената е толкова висока, защото там има за частни имоти, които трябва да бъдат отчуждени и най-голямата част от този ресурс трябва да бъде инвестирана за това. Чак след това са дейности, свързани с мероприятията за обособяване на поясите.

Тя посочва, че предстои да бъде решено как да се одигурят нужните средства за обособяването на санитарно-охранителната зона.

Министър Павлова посочва, че ако тази инвестици се направи от ВиК дружеството и тя бъде включена в бизнес-плана му, това ще се отрази на цената на водата.

Цената би минала прага на поносимост. Имаме праг на поносимост, от който не можем да излезем, казва Лиляна Павлова.

Тя допълва, че затова ще се търсят възможности за  частично осигуряване на средства от Асоциацията по ВиК, през общините в региона, през областта и държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама