Европейски магистрати пристигнаха за среща с ВСС

20:50, 01 юли 16 / Политика 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейски магистрати за пристигнали в София за среща с Висшия съдебен съвет (ВСС). Групата е в България по линия на Обменната програма 2016 г. на Европейската мрежа за съдебно обучение, съобщават от ВСС.

В срещата с тях участвали членове на Прокурорската колегия като Незабравка Стоева и Юлиана Колева, както и на Съдийската в лицето на Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Соня Найденова и Юлия Ковачева.

Европейските магистрати са на двуседмичен стаж, организиран от Националния институт на правосъдието. Целта е да се запознаят с правосъдната и правоохранителната система на България. В групата участват седем съдии и трима прокурори от Австрия, Италия, Хърватия, Германия, Унгария, Румъния, Испания и Полша.

По време на срещата българските и европейските магистрати са коментирали промените в Конституцията на Република България от 2015 г. и на Закона за съдебната власт, както и отражението им върху структурата и функциите на ВСС.

Евромагистратите питали Съвета за състава и правомощията на членовете на му, както и за предимствата и дефицитите на този модел на управление на съдебната власт. Били заинтересовани и от: независимостта на магистратите, системата за атестация на магистратите и кариерното им развитие, дисциплинарната практика, включително за възможностите за търсене на отговорност на членовете на ВСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама