Съдът в Пловдив пуснал чеченеца, заподозрян за атентата в Истанбул

09:49, 01 юли 16 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Чеченецът Ахмед Чатаев, заподозрян за организатор на последния атентат в Истанбул, е бил освободен от Апелативния съд в Пловдив, който е отменил и екстрадицията му, постановена от Хасковския окръжен съд, съобщава Хасково Topnovini.bg.

Ахмед Чатаев е арестуван на Капитан Андреево преди 5 години. Той е заловен, след като стана ясно, че е издирван в Русия. Там той също е бил търсен за терористична дейност. Според турските информационни агенции той набирал мъже за терористични актове.

Окръжен съд Хасково задържа под стража чужденеца, а след това допусна и екстрадирането му. В мотивите си тогава съдия Анна Владимировна сочи, че има достатъчно данни, че Чатаев е извършил достатъчно тежки престъпления, за да бъде предаден на руските власти. В документите от Москва се посочва, че едноръкият мъж е заподозрян за терористична дейност и организиране на военна групировка, както и че с 12 000 долара Чатаев е финансирал група лица като е купил военни обувки и униформи, лаптоп, компютър и видео плейър.

Мъжът обаче не е предаден на Русия заради решение на Апелативния съд в Пловдив. В Града под тепетата 3-членен съдебен състав отменя решението на Анна Владимировна, защото преценява, че чеченецът не може да бъде екстрадиран, защото има политическо убежище издадено от Австрия. Пловдивските съдии се съобразяват и с решение на Европейския съд за правата на човека, който вече беше отказал екстрадирането на подсъдимия, както преди това и съдилищата във Австрия, Швеция и Украйна.

Според съдия Анна Владимировна има достатъчно данни, че престъпленията са извършени още преди да му бъде издаден политически статут. А в Пловдив съдиите казват, че независимо от това, след като има статут, той не може да бъде предаден на властите на руската Федерация.

Защитникът на Чатаев, Веско Георгиев го описва като изключително религиозен човек. Чатаев знаел няколко езика, завършил е химия. В Турция бил приеман доста добре и е посещавал южната ни съседка доста често. Там той се е и лекувал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама