Ръст на сделките с недвижими имоти в Балчик и Каварна

07:44, 01 юли 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първото тримесечие на годината се отчита ръст на продажбата на недвижими имоти в част от морските общини в област Добрич. Това стана ясно на кръгла маса на Националното сдружение „Недвижими имоти“, посветена на добрите и лошите практики в този бизнес. През 2015 г. сделките във Варна са се увеличили с 1,88%  спрямо 2014 г. и с 0,9% спрямо нивото на пазара през 2013 г.

По данни на Форос, изнесени по време на срещата, за първото тримесечие на 2016 г., сравнено с първото тримесечие на 2015 г., в Балчик сделките с недвижими имоти са се увеличили с 8,59%, в Бяла с 18,59%, в Каварна с 1,43%, в Разлог с 26,77%. Спад се наблюдава в Несебър с 19,01%, в Поморие с 20,53% и в Царево с 20,91%.

За същия период 22% от вписаните продажби са реализирани с ипотечно кредитиране. Средният процент за цялата 2015 г. е 17,69%, което сочи, че все още по-големият процент от сделките с недвижими имоти се осъществяват със собствен капитал.

По време на срещата беше обърнато сериозно внимание на лошите пазарни практики, преобладаващи в наемния сегмент – рекламирането на несъществуващи оферти с фалшиви снимки, нереално ниски цени, заблуждаваща локация, концентрирано предлагане от няколко агенции за недвижими имоти.  Основната цел на тези компании е да спечелят некоректно предимство пред своите конкуренти.

Като лоша беше определена практиката на някои агенции да изискват от техни колеги от други агенции да предоставят ЕГН и личните данни на клиентите си, за да бъдат допуснати до оглед на оферирани недвижими имоти. „Подобна практика не е позната на други пазари”, заяви Джон Мейфилд. Важно е агентът да познава добре клиента, който представлява, коментира Ирена Перфанова – председател на НСНИ и международен експерт в областта, а агенциите за недвижими имоти да спазват етичния си кодекс при сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама