Създават Ресурсен екоцентър в Исперих по проект

12:26, 31 яну 16 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Местната инициативна група в Исперих започна изпълнението на проект „Зелените отпадъци – местен ресурс и неоценено богатство”, съобщиха от Областния информационен център в Разград.

 Проектът се изпълнява в партньорство с Национална асоциация „Зелена Сърница” и Професионална гимназия по селско стопанство (ПГСС) „Хан Аспарух” – гр. Исперих. Той е насочен към оползотворяване на зелената биомаса, която се генерира в селскостопанския двор, в малката животинска ферма, домакинствата, градини, паркове, гори и др. на територията на община Исперих.

В рамките му ще бъде създаден Ресурсен екоцентър със система за ускорено компостиране като работещ модел за децентрализирано управление на биоразградими отпадъци за смекчаване на последиците от климатичните промени.

Така също ще бъде демонстрирано използването на компостиращи системи в рамките на малко населено място, отдалечено от регионално депо за твърди битови отпадъци (ТБО), в селскостопанския двор или в малката животинска ферма, във фамилната градина, в селищна екосистема от паркове и градини за оползотворяване на биоразградими селскостопански отпадъци, чрез активирано компостиране и получаване на компост с гарантирани санитарно-хигиенни качества, подобряващ елементите на околната среда.

Основни участници в дейностите са общински експерти, земеделски производители, ученици и преподаватели от гимназията, представители на нестопански организации и партньорите по проекта.

По проекта са предвидени два обучителни семинара, като първият от тях се проведе в края на работната седмица. Предстои да се сформира местен екип от участници в Ресурсния екоцентър. На предоставен терен от ПГСС „Хан Аспарух” ще бъде инсталирана система за компостиране от два трисекционни компостера.

Участници и ползватели на проекта ще бъдат земеделски производители, младежи и доброволци от общността, местни и училищни власти и НПО. Всички ще бъдат консултирани от специалисти за ползите от въвеждането на нисковъглеродни практики – активирано компостиране.

Положителните резултати за общността ще се изразяват в създаването на работещ модел за децентрализирано управление на биоразградими отпадъци чрез нисковъглеродни практики, смекчаващи последиците от климатичните промени. В дългосрочен план се очаква да се засили обществената ангажираност и мотивираното гражданско участие в дейности за опазване на околната среда.

Срокът за изпълнение на проекта е до 15 юни. Общият бюджет е 5 400 лева, от които 4 482 лева са предоставени от Фондация „Екообщност”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама