БСП цели покриване на агентите на ДС във властта, твърди шефът на Комисията по досиетата

12:24, 31 яну 16 / Политика 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С проектозакона, предвиждащ създаването на Институт за национална памет и закриването на Комисията за разкриване на документите и обявяването на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия. БСП целят обществото да не получава информация за публичните лица, които са били свързани с ДС. Това заяви председателят на комисията Евтим Костадинов в интервю за София Topnovini.bg.

По думите му, депутатите от Столетницата искат да прекратят и установената практика, според която принадлежността на агентите да се установява само чрез т.нар. “картонче”. Според Костадинов при създаването на комисията левицата въобще не е очаквала, че оглавяваният от него орган ще си върши съвестно работата. И затова сега се опитват чрез закон да преустановят нейната дейност. Той е категоричен, че директен политически натиск над комисията не е имало. Но опитите за спънки в нейната работа не са един или два.

“Още в началото на служебния кабинет на Марин Райков започна противопоставянето да се предоставят архивите на “Военна информация”, на военния архив във Велико Търново и всичката информация, която е съсредоточена предимно във военното министерство. Защо е това нещо и кой има интерес тези архиви да не се отворят и тези документи да не се предоставят по каналния ред?”, запита Костадинов.

Председателят на комисията допусна още, че БСП са разгневени и от проектопромените на депутатите Методи Андреев (ГЕРБ), Петър Славов и Мартин Димитров (Реформаторски блок), с които ще се проверяват и лицата, отговорни за източването на КТБ.

Цялото интервю с Евтим Костадинов може да прочетете ТУК!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама