Пещера избира Цар на виното

11:00, 31 яну 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цар на виното ще бъде избран днес в Пещера за поредна година, но за първи път празникът ще бъде под наслов "От Дионисий до Свети Трифон" и ще обедини тракийското и християнското честване на божествената напитка.

Това съобщи пред "Фокус" Мария Златкова, секретар на Народно читалище „Развитие-1873“.

Проявата е във връзка с продължаващи дейности по проект на Oбщина Пещера "Консервация, реставрация и експониране на антична и средновековна крепост "Перистера", разположена на хълма "Света Петка", град Пещера", който се изпълнява по Оперативна програма "Регионално развитие".

Златкова уточни, че 22-те проби домашно червено вино, които са представени тази година, са оценени от местни енолози и с техен протокол ще се определи човекът, който ще получи званието Цар на виното 2016. Събитието ще се проведе на крепостта "Перистера" над Пещера.

"В официалната част ще бъде възпроизведен ритуал за гадаене и предсказание на бъдещето според реакция при паленето на огън с лозови пръчки. Новият Цар на виното за първи път ще засади една пръчка от лоза на мястото, за дa може в тази крепост да се развиват растенията на мястото, на което отбелязваме деня.

Имаме намерение следващите години да се зарязва символично тази лоза, която се надяваме, че ще се хване и ще тръгне. Кметът на общината ще връчи наградата на победителя в конкурса, ще поздрави пещерци с празника.

След това на паркинга на крепостта самодейни формации на трите читалища в общината – в Пещера и селата Радилово и Капитан Димитриево, ще участват в програма, която да създаде усещането за народно веселие", каза още Мария Златкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама